Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avalanșă de măsuri fiscale anunțate de Guvern

olguta vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu
Lia Olguţa Vasilescu

Guvernul anunță o avalanșă de măsuri fiscale, cele mai multe urmând a fi aplicate de la 1 ianuarie 2018. Astfel, Ministrul Muncii spune că salariul minim pe economie va crește la 1.900 de lei, din care urmează a fi plătite, însă, toate contributiile sociale care vor trece în sarcina angajatului. Ar urma, de asemenea, să crească și pernsia minimă și punctul de pensie. La rândul său, ministrul Finanțelor anunță creșterea așa-numitei taxe de solidaritate deja criticate de mediul de afaceri. Ionut Misa a anuntat și ca impozitul pe salarii si pe alte categorii de venituri va scadea de la 16% la 10%.

Salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern pe care ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat-o joi spre primă lectură în ședința Executivului.

Ministrul s-a referit și la o altă propunere prevăzută în proiectul de ordonanță, privind creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Olguta Vasilescu a precizat în același timp ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii va scadea de la 5,1% in prezent  la 3,7%.

O alta masura importanta anunțată: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că așa numita taxă de solidaritateva  crește de la 2 la 2,25% si isi schimbă numele in "contributia asiguratoare pentru munca".

Tot Ionut Misa a anuntat ca impozitul pe salarii va scadea de la 16% la 10%, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi și altele. Totodată, Mișa a anuntat trecerea majorității contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, măsură criticata intens in ultima perioada in special de angajatii de la stat care reclama faptul ca le vor scădea salariile.

El a mai a declarat că Guvernul dorește să introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 euro.

"Pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent", a afirmat ministrul, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Finanțelor a avertizat totodată că Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".

Va exista un "impozit pentru sumele transferat in afara tarii", a spus ministrul Finantelor avertizand multinaționalele.