Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puneți-vă centurile de siguranță! Urmează turbulențe fiscale!

 Ieri, în ședința de Guvern, a fost lansată o adevărată bombă fiscală. În plină dezbatere privind nivelul deficitului bugetar, într-o zi în care la București se află chiar comisarul european pentru buget, guvernul României a anunțat o mulțime de măsuri fiscale, care vor afecta masiv bugetul de anul viitor.

Practic, au fost luate decizii, deocamdată, în primă lectură în Guvern, care privesc întregul mediu economic: angajații, companiile mici și mijlocii și, mai ales, companiile multinaționale. De-a dreptul neprofesionist, dar în nota acestui an, este anunțul și aplicarea acestor măsuri peste noapte. Pentru că practic impunerea unui număr atât de mare de măsuri fiscale, într-o perioadă atât de scurtă de timp (două luni), în domenii fiscale atât de diferite, vor arunca în aer planurile de afaceri și tot ce a mai rămas din predictibilitatea legislației fiscale.
 
Nu mai vorbim de lipsa de fundamentare bugetară a acestor măsuri. Este imposibil de spus în acest moment care va fi impactul acestor măsuri asupra bugetului și, în general, asupra economiei. Nu este o surpriză. Anul acesta, măsurile luate sau doar anunțate nu au fost niciodată bazate pe o analiză de impact. Un lucru este cert: anul viitor, deficitul bugetului general consolidat va fi sub o presiune imensă pentru încadrarea în limită de 3% din PIB. Dacă autoritățile române mai sunt interesate în vreun fel să respecte regulile europene.
 
Cert este că măsurile anunțate vizează întregul mediu economic. Salariul angajaților va fi influențat de un pachet de cel puțin trei decizii: trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, introducerea contribuției asiguratoare pentru muncă, de fapt, un cumul al actualelor contribuții sociale plătite de companie și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Toate aceste măsuri nu fac decât să încerce să găsească un echibru pentru ca salariul net să rămână egal cu nivelul din acest moment. Fapt deloc sigur în mediul privat, acolo unde angajații și angajatorii vor trebui să își facă socotelile începând cu momentul în care deciziile vor fi clare și publicate oficial. Totodată, mai mult de două milioane de angajați și sute de mii de companii vor trebui să se adapteze la creșterea salariului minim de la 1450 lei la 1950 lei. Impactul poate fi estimat pe baza rezultatelor de anul acesta: contribuțiile sociale la buget vor crește, în timp ce companiile vor avea încă un motiv să își facă probleme pentru menținerea competitivității.
 
O altă măsură care vizează companiile mici și mijlocii este impozitarea cu 1% din cifra de afaceri pentru companii cu o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro. Este o prevedere evident favorabilă, dar să nu uităm că aplicarea acestei măsuri la începutul anului, pentru companii cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 euro, a redus veniturile bugetare cu câteva miliarde lei. Este absolut previzibil să se întâmple și acum la fel. Dar, pare că ultima grijă a guvernului este bugetul de stat.
 
În fine, măsurile anunțate vizează și companiile multinaționale. După ce prin programul de guvernare se anunța implementarea directivei europene de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, iată că acum se trece la fapte.
 
Directiva europeană include măsurile despre care vorbește Ionuț Mișa, ministrul finanțelor. Este vorba despre limitarea deductibilității dobânzii, impozitarea la ieșirea din țara, prin transfer sau prin vânzare, a activelor companiilor străine. Este de văzut, însă, cum vor arăta, efectiv, normele de aplicare. În același timp, este foarte probabil ca firmele multinaționale să caute un răspuns la apariția legislației. Ce forme vor lua replicile companiilor multinaționale rămâne de văzut. Nu trebuie însă să uităm că România este dependentă economic de firmele cu capital străin. Unele dintre ele sunt de-a dreptul strategice pentru anumite regiuni sau industrii, prin volumul exportului, numărul de angajați și volumul taxelor și impozitelor plătite către buget.
 
Suntem în fața unor schimbări fiscale rapide și majore. În aceste condiții, încheiem cu un îndemn pentru angajați și angajatori: „puneți-vă centurile de siguranță. Urmează mari turbulențe fiscale!”.