Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum trăiesc europenii. Cât câștigă, cum trăiesc, cât stau pe Internet

people-2561053_960_720.jpg

Un studiu Eurostat descrie obiceiurile de consum, salariile și, în general, reperele importante ale vieții europenilor.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cum trăiesc cetățenii în Europa? Ce diferențe există între femei și bărbați, dar și între statele Uniunii Europene? Un studiu publicat recent și intitulat sugestiv „Viața femeilor și bărbaților în Europa”, ne oferă o imagine statistică a vieții de zi cu zi a europenilor.

Analiza pleacă de la momentele importante ale vieții cum ar fi începerea școlii, începerea lucrului, părăsirea casei părintești, nașterea copiilor sau pensionarea. La aceste capitole, există diferențe importante între bărbați și femei. Bunăoară, femeile pleacă mai devreme din casa părinților decât bărbații (la 25 de ani), femeile se căsătoresc mai devreme și nasc primul copil, în medie, la vârstă de 29 de ani, cu diferențe între statele europene (de la 26 de ani, în România, Letonia și Bulgaria, la 31 de ani, în Spania și Italia).
 
De asemenea, există diferențe în ceea ce privește speranța de viață: femeile trăiesc 83,3 ani, iar bărbații 77,9 ani. În schimb, la capitolul satisfacția vieții, statisticile sunt identice, indiferent de gen. Și femeile, și bărbații, se află, la acest capitol, pe o scară de la 1 la 10, la nivelul 7.
 
În ceea ce privește educația, datele sunt diferite. Pentru nivelul inferior de educație (absolvenți de gimnaziu), procentul este de 23%. La nivelul mediu de educație (absolvenți de liceu) apar primele diferențe de gen: 45% din femei și 48% din bărbați sunt absolvenți ai învățământului liceal, iar în ceea ce privește învățământul superior, 33% din femei și 29% din bărbați erau absolvenți ai acestei forme de educație. Paradoxal, însă, doar o treime din managerii europeni sunt femei.
 
Rata de ocupare a bărbaților este mai mare decât cea a femeilor. O specificare importantă este că pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, rata de ocupare a femeilor scade drastic. Ceea ce ne arată că femeile se dedică creșterii copiilor, renunțând la locul de muncă. Un specific aparte este dat de lucrul cu jumătate de normă sau cu fracțiune de normă. Numărul femeilor aflate în această situație este de aproximativ o treime din cele care au un loc de muncă, în timp ce bărbații care lucrează cu fracțiune de normă sunt doar într-un procentaj de 9%.
 
Capitolul câștiguri salariale este interesant pentru România, nu doar pentru a vedea diferențele de gen, ci și cele dintre state. În medie, femeile câștiga mai puțin cu 16% decât bărbații, dar, de remarcat, România este printre statele europene cu diferențele cele mai mici.
 
Iată, așadar, o comparație între România și media Uniunii Europene în ceea ce privește câștigurile salariale medii brute pe oră pentru un set de ocupații. Pentru meserii elementare și lucrători în comerț, în România, 1,50 euro pe oră, media UE fiind între 10 și12 euro; asistenți în administrație și operatori de mașini și instalații, în România: 2,50 euro, media UE între 12 și 15 euro; tehnicienii și maiștrii, în România: 3,25 euro, media UE este de 19 euro; ocupații intelectuale și științifice, în România: 4,75 euro, media UE este de 24 euro; managerii, în România: 6,75 euro, media UE este de 32 euro. Media câștigului salarial brut, în România, este de 3 euro pe oră, iar în Uniunea Europeană de 17 euro. Diferențele le puteți constată cu ușurință.
 
La final, doar câteva date privind obiceiurile de consum pe Internet. Astfel, 77% din femei și 81% din bărbați folosesc Internetul. Pentru ce? Pentru citirea știrilor online (70%), pentru convorbiri telefonice (40%), pentru Internet banking (60%), pentru căutarea unui loc de muncă (22%). 86% din europeni utilizează Internetul pentru trimiterea și primirea de e-mailuri și peste 60% se află pe rețelele sociale. În ceea ce privește cumpărăturile pe Internet, femeile cumpără îmbrăcăminte, iar bărbații produse electronice.
 
Acesta este portretul statistic al cetățeanului european. Măcar parțial, românii se regăsesc în acest tablou.