Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autorizația de construcție și cea de conectare la energia electrică. Adevăratele teste pentru business

doing_business.jpg

Banca Mondială a prezentat noul raport intitulat "Doing business 2018". România a înregistrat un regres la câteva capitole importante pentru mediul de afaceri. Progresele sunt legate de informațiile bancare și înregistrarea proprietăților.
Image source: 
Site-ul Băncii Mondiale

 Banca Mondială a făcut public deja tradiționalul raport intitulat „Doing Business 2018”'. În fapt, analiza Băncii Mondiale, care se bazează pe o serie de indicatori legați de mediul de afaceri, își propune să pună în evidență cât de ușor se pot derula afaceri într-o țară. Iar raportul Băncii Mondiale analizează 190 de economii.

Pentru România, veștile nu sunt cele mai bune. La nivelul clasamentului general, România a coborât față de anul trecut cu nouă poziții, de pe locul 36 pe poziția 45, în pofida faptului că indicele general a făcut progrese. Dar, alte state au crescut mai rapid decât România, lucru dovedit și de faptul că Republica Moldova, Polonia sau Serbia se află înaintea României.
 
Dincolo de clasament, raportul „Doing Business 2018” al Băncii Mondiale este interesant prin prisma domeniilor foarte concrete luate în analiză. Este vorba despre următoarele criterii: începerea unei afaceri, care se referă la proceduri, timp și costurile necesare înființării unei companii. Raportul precizează că este nevoie de îndeplinirea a șase proceduri și de 12 zile.
 
Obținerea autorizațiilor de construire, un indicator care privește procedurile, costurile și timpul alocat pentru obținerea unei autorizații de construcție pentru un obiectiv industrial sau imobiliar. De asemenea, indicatorul se referă la sistemul de control și de calitate al construcției unei clădiri. La acest capitol, România a înregistrat cel mai mare regres față de anul anterior. Căderea în clasament este extrem de mare, respectiv cu 100 de locuri. Ceea ce arată că în acest domeniu birocrația a crescut în loc să se simplifice.
 
Accesul la electricitate se referă la procedurile, costurile și timpul alocat pentru conecatarea la rețeaua de energie electrică. În același timp, se are în vedere și transparența tarifelor și ușurința de a lucra cu furnizorii. Și în acest domeniu, România a regresat. Sunt iată două capitole care pot părea puțin importante, dar care, pentru investitori, sunt esențiale.
 
Înregistrarea proprietăților se referă la costurile și procedurile privind cadastrarea terenurilor și imobilelor. Din acest punct de vedere, s-au înregistrat progrese, datorită digitalizării acestui proces.
 
Accesul la credite, care înseamnă felul în care funcționează legislația privind sistemul bancar, dar și informațiile privind creditele. La acest capitol, România ocupă o poziție bună, locul 20.
 
Protecția acționarilor minoritari se referă la drepturile pe care le au aceștia în cadrul tranzacțiilor și a guvernanței corporative.
 
Comerțul internațional, respectiv costurile și timpul necesar derulării operațiunilor de import-export. La acest capitol, România ocupă un loc incredibil, primul în clasament, cu un punctaj maxim. Practic, costurile pentru exporturi și importuri sunt zero, iar documentația se poate completa într-o oră, arată raportul.
 
Un alt indicator ia în calcul timpul și costurile disputelor comerciale și, totodată, calitatea proceselor juridice.
 
Rezolvarea insolvențelor, înțelegându-se prin aceasta timpul, costul derulării procedurilor de insolvență și, în sfârșit, regulile privind flexibilizarea pieței muncii și calitatea forței de muncă.
 
Am ținut să trec în revistă toți indicatorii luați în calcul la stabilirea clasamentului „Doing Business 2018” pentru a observa că vorbim despre o analiză care ține cont de economia reală și de funcționarea adevărată a administrației. Când vine vorba despre timpul în care un investitor obține o autorizație de construcție sau despre durata în care se poate conecta la energie electrică o investiție nouă sau despre timpul în care se derulează un proces juridic comercial.
 
Așadar, conform studiului, mediul de afaceri este mai puțin favorabil în comparație cu anul 2015. Va fi interesant de văzut cât va pierde România în viitorul clasament, atunci când revoluția fiscală va fi pusă în operă.