Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Dăianu (BNR): Guvernul să fie foarte atent în continuare, să nu creeze nervozitate mare

„A încerca să bagi într-un pat al lui Procust tăieri de taxe şi impozite, concomitent cu creşteri salariale şi de pensii, acestea împreună tensionează bugetul public”. Declaraţia a fost făcută la RFI de Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Daniel Dăianu comentează măsurile fiscale propuse de Guvern: „Un asemenea pachet de măsuri nu are cum să nu fie la originea unor discuţii aprinse şi nu are cum să nu creeze incertitudini, prin noutate şi uneori prin schimbări, în raport cu intenţii de început. Oricum, programul economic al Guvernului de acum era foarte-foarte ambiţios (...). A încerca să bagi în ceea ce devine un pat al lui Procust şi o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar (...), împreună cu tăieri de taxe şi impozite, o dinamică începută în a doua jumătate a anului 2015, a continuat, concomitent cu creşteri salariale şi de pensii ce sunt în structura bugetului cheltuieli permanente, acestea împreună tensionează bugetul public”.

El atrage atenţia că „am avut spaţiu de manevră în sensul tăierii unor cheltuieli şi aşa am reuşit să ne încadrăm sau să fim sub această limită de deficit bugetar de 3%, dar acest spaţiu de manevră s-a redus copios în ultimul timp şi riscăm să afectăm şi o masă critică a investiţiilor publice”.

Echilibrele macroeconomice nu trebuie stricate, spune Daniel Dăianu: „Trebuie să te gândeşti că asemenea măsuri discrete ale politicii publice (majorări de salarii-n.r.) nu trebuie să strice totuşi echilibrele macroeconomice, pentru că dacă în economia globală, în economia europeană s-ar produce nişte şocuri, care vor veni, mai devreme sau mai târziu vor veni, ţările care vor avea deficite mai mari vor avea necazuri mai mari. De aceea, trebuie să fim foarte-foarte atenţi”.

Daniel Dăianu recomandă Guvernului prudenţă: „Este bine ca Guvernul să fie foarte atent în continuare cu ceea ce face, astfel încât să atenueze cât mai mult din incertitudini, să nu creeze nervozitate foarte mare, să nu se piardă încrederea pieţelor în economia României”.

 
Daniel Dăianu, despre măsurile fiscale ale Guvernului Tudose