Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Ionescu, preşedinte ANEIR: Guvernul merge din bâlbă în bâlbă

mihai_ionescu_presedinte_aneir_guvern_balba.jpg

Măsurile fiscale anunţate de Guvern bulversează mediul de afaceri (Sursa foto: pixabay.com)
Măsurile fiscale anunţate de Guvern bulversează mediul de afaceri (Sursa foto: pixabay.com)

Guvernul a reuşit să bulverseze atât patronii, cât şi angajaţii prin măsurile fiscale anunţate în ultima perioadă, declară la RFI preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.

În opinia şefului ANEIR, „şi de data asta, ca şi la măsurile anterioare, acest Guvern care nu s-a lăudat cu 15 mii de specialişti, nici nu a anunţat ce garnitură de specialişti are, a mers din bâlbă în bâlbă (...). Au reuşit să bulverseze atât salariaţii, cât şi angajatorii”.

Mihai Ionescu spune că totul este îmbibat de nesiguranţă: „Când am discutat acum cu tehnicienii de la Ministerul de Finanţe (...), le-am spus: fraţilor, greşeala de fond este că aţi venit cu nişte măsuri favorabile atât mediului de afaceri, cât şi salariatului, reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale, dar aţi făcut-o de aşa manieră, încât nimeni nu poate la ora actuală nici să garanteze că salariile nu vor scădea, nici că povara fiscală a angajatorului se va reduce (...). Tot şirul de măsuri din acest an a fost îmbibat de nesiguranţă, fără să aibă o gândire foarte clară şi corectă, au amestecat lucrurile pozitive cu cele negative, încât lumea este bulversată”.

Vor exista angajatori care vor reduce salariile? „Mă îndoiesc, pentru că e criză de forţă de muncă, oamenii sunt atraşi hai să zic cu arcanul, pentru că angajatorii au comenzi, cel puţin în domeniul exportului, noi avem comenzi în creştere şi tot vin, vin, nu avem cu cine să le facem, din cauza asta pledăm pentru învăţământul dual şi toate celelalte măsuri de natură să crească oferta pieţei de muncă. Ca atare, nu se va ajunge aici. Vor găsi alte măsuri de a compensa ceea ce va trebui să scoată în plus din bugetul propriu fiecărei firme, pentru a nu pierde forţa de muncă”, crede preşedintele ANEIR.

 
Mihai Ionescu, despre măsurile fiscale anunţate de Guvern