Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tudose, despre Codul fiscal: Există posibilitatea să nu se discute miercuri în Guvern

sedinta_guvern_tudose.jpg

Executivul Tudose în ședință
Image source: 
gov.ro

„Revoluția fiscală” se amână din nou, după ce premierul Mihai Tudose a anunțat că ședința de guvern,  în care era așteptată adoptarea noului cod Fiscal, nu se ține nici azi . Incertitudinile în jurul modificărilor propuse de executiv în această privință cresc.

Intrebat de jurnaliști dacă va ține o ședința de guvern luni, premierul Mihai Tudose a răspuns sec "nu".

Mai mult, prezent la o reuniune a Asociației Municipiilor din România, premierul Tudose a spus că miercuri are loc o sedință a Executivului, “ ca de obicei”. Nu se știe însă dacă în ședinta ordinară de guvern de miercuri va fi adoptată și controversata OUG care cuprinde măsurile fiscale. Chestionat de jurnaliști  dacă în această ședintă se va lua în discuție transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Tudose a replicat: "Am spus că există posibilitatea să nu fie miercuri".

Călin Popescu Tăriceanu despre ședința coaliției 

"Eu cred că atunci când e vorba de adoptarea în Guvern a unui pachet de măsuri atât de importante rapiditatea nu este factorul cheie. Eu cred că, din contră, necesitatea de a analiza așezat toate aspectele și toate consecințele pe care le comportă o astfel de decizie este un act normal, până la urmă, de minimă înțelepciune", a spus președintele Senatului, într-o declarație acordată presei.

Întrebat dacă va avea loc luni o ședință a coaliției pentru a se lua o decizie în privința măsurilor fiscale, el a replicat că încă nu a fost stabilit acest lucru.

"Dacă este o ședință de coaliție la care nu sunt — deodată ai spus ceva care nu se poate. Dacă e ședință de coaliție, aș fi prezent. S-ar putea să fie o ședință a celor din PSD, dar asta nu înseamnă că este o ședință a coaliției", a precizat el, întrebat dacă absentează de la ședința coaliției de guvernare.

Reamintim deci că Guvernul nu se reunește nici luni  în sedința extraordinară pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care Codul Fiscal se modifică radical. Era vorba printre altele de măsuri care vizează trecerea contribuțiilor in sarcina angajatului, introducerea unei noi taxe de solidaritate pentru angațati, creșsterea venitului minim la 1900 de lei, dar și scăaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

Mare parte din măsurile fiscal-bugetare anunțate au revoltat mediul de afaceri si sindicatele, dar au stârnit critici dure chiar din partea presedintelui Klaus Iohannis. Care a calificat  aceasta "revolutie fiscala" drept caraghioasă fiindcă aduce  de exemplu doar 3 lei in plus la salariul mediu.