
Economie
Parteneriatul public-privat: Fata Morgana pe lângă care statul orbecăie de ani de zile
ppp.jpg

Nu este pentru prima dată când autoritățile centrale promovează parteneriatul public privat ca soluție pentru proiectele mari de infrastructură sau utilități. Până acum însă, tentativele de implementare a acestui instrument au eșuat. Statul și mediul privat nu au reușit să împartă echitabil riscul, explică, la RFI, analistul economic George Vulcănescu.
Pentru a funcționa, un parteneriat public privat trebuie să fie corect până la ultima virgulă, fără comisioane, studii de fezabilitate prost făcute sau lipsă de predicitbilitate, afirmă George Vulcănescu:
"În țara asta, de când se vorbește de PPP, în faraă de casele de avocatură nu cred că au mai existat și alți beneficiari. (…) Atâta vreme cât apare cuvântul comison în relația dintre stat și privat, parteneriatul nu poate să funcționeze. El (privatul) vine cu bani și n-are pentru ce să plătească șpagă.
(…)
Nepunerea în practică a acestei legi se află sub cuvântul risc. Riscuri pe care să și le assume ambele părți. Dacă nu este o relație corectă, atât contractual, cât și prin chestiunile asumate, ea nu se poate concretiza.
(…)
Investitorul care ar veni în România va căuta deopotrivă predictibilitate, cadru legal clar, stabilitate legislativă și politică pe un termen cât mai lung. El nu are niciun chef să intre într-o afacere pe care peste 4 ani sau peste 10 ani o nouă guvernare să vină să o distrugă."
Ascultă AICI interviul integral: