Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reforma fiscală, à l'américaine

united_states_capitol_-_west_front.jpg

Modificările fiscale din SUA - prima reformă fiscală în 40 de ani - se dezbat în Congres.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Reforma fiscală ia startul în Statele Unite. Săptămâna trecută, a fost prezentat planul de schimbare a politicii fiscale, o schimbare substanțială care intervine prima dată după 40 de ani. Astfel, a fost făcut public pachetul de legi care va intra în dezbatere parlamentară. Cifrele mari ale reformei fiscale sunt extrem de apetisante: reducerea poverii fiscale pentru gospodării și companii cu 1.500 miliarde de dolari în următorii 10 ani. Dacă proiectul va fi adoptat de Congres până la sfârșitul lunii noiembrie, așa după cum speră majoritatea parlamentară, va fi prima lege de anvergură aprobată după victoria în alegeri a președintelui Donald Trump.

În linii generale, proiectul respectă coordonatele prezentate de Casa Albă. Marile averi vor continua să fie impozitate cu aproape 40%, dar există dorința de a fi eliminat celebrul impozit pe succesiunea averii. Măsura urmează a se implementa, conform proiectului de reforma fiscală, în următorii șase ani. Proiectul de lege ia în calcul reducerea fiscalității pe paliere diferite, precum chiriile, economiile pentru pensie sau impozitele locale. Rezultatul este că o gospodărie cu venituri medii va avea o scădere a impozitelor de plată cu până la 1.200 dolari.
 
De asemenea, se are în vedere și simplificarea declarării impozitelor pentru gospodării. Este vorba despre micșorarea numărului de cote de impozitare de la șapte la patru. Ca element de culoare merită menționate cotele și limitele de impozit. Astfel, pentru familiile care au un venit anual de până la 90.000 dolari cota de impozitare va fi de 12%, pentru venituri între 90.000 și 260.000 dolari, nivelul de impozit este de 25%, pentru venituri între 260.000 și 1.000.000 dolari, cota de impozitare va fi de 35%, iar la venituri de peste un milion de dolari nivelul impozitului va fi de 39,6%. De menționat că nivelul maxim de impozitare, cel de 39,6%, rămâne neschimbat, noutatea fiind că baza de impozitare de la care se aplică va fi crescută de la 480.000 de dolari la 1.000.000 dolari, adică avem de-a face cu o scădere a fiscalității.
 
Desigur, cea mai spectaculoasă modificare fiscală pentru companii este reducerea bazei de impozitare pentru companii de la 35% la 20%. Dar, cea mai controversată măsură din pachetul de reformă fiscală este propunerea de introducere a unei accize de 20%. De menționat că s-a renunțat la așa-numita taxă la frontieră care nu era decât o taxă vamală rebotezată. Acciza rămâne însă în propunerea de reformă fiscală și se va aplica asupra tranzacțiilor realizate între companii sau filiale din cadrul aceluiași grup, indiferent dacă firma este americană sau cu capital străin.
 
Acest impozit indirect îngrijorează însă companiile străine. Reprezentanții firmelor europene au declarat că plata unei accize de 20% va face imposibilă în concurența cu firmele americane. Dar există și companii americane care vor fi lovite de noua acciză. Este vorba despre constructorii auto care produc, de exemplu, în Mexic sau de companiile din industria modei care fabrică mărfurile în China.
 
Măsura dorește să descurajeze delocalizarea companiilor care produc în Statele Unite, dar va lovi puternic chiar în modelul de business al companiilor americane și în general în afacerile derulate cu America.
 
Organizațiile de afaceri care reprezintă grupurile de companii străine în Statele Unite și-au alertat membrii. Dar există și organizații americane care sunt îngrijorate că aplicarea accizei de 20% va afecta prețul la consumator. Nimeni nu va putea construi peste noapte o fabrică în America, iar acciza pe tranzacții intră-grup își va face efectul imediat după aprobarea pachetului fiscal. Mai există, însă, șanse ca noua acciză să nu fie adoptată, președintele Comisiei de finanțe din Camera Reprezentanților declarând că se așteaptă puncte de vedere pe marginea acestui nou impozit.
 
Sunt și alte noutăți în fiscalitatea aplicată companiilor. Proiectul prevede impunerea unei taxe unice, de 10%, din profitul realizat în afara țării. De asemenea, pentru a încuraja companiile americane sau multinaționale să repatrieze banii depozitați în străinătate în conturi, proiectul prevede impozitarea cu 12% a sumelor aduse în Statele Unite.
 
Pachetul de legi fiscale va intra în dezbaterea Congresului american. Este însă clar că noul program al administrației Trump își propune două obiective: să scadă fiscalitatea în interior și să creeze un cadru protecționist pentru economia americană.