Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fentele lui Tudose și ale lui Mișa

„Românii să nu meargă după fentă” a spus, ieri, în ședința de guvern, Ionuț Mișa, ministrul finanțelor. Și a adăugat: „impozitarea multinaționalelor este esența ordonanței cu trecerea contribuțiilor la angajat”. Ceea ce spune ministrul finanțelor este că dezbaterile aprinse din spațiul public pe tema trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat sunt doar o „fentă” a comentatorilor pentru a pune în umbră adevărata „revoluție fiscală” care privește companiile multinaționale.

Este adevărat că implementarea directivei europene privind scăderea bazei de optimizare a profitului este extrem de importantă. Dar în comparație cu reforma salariilor, care îi privește pe fiecare dintre angajați, impozitarea multinaționalelor pălește. La urma urmei, dacă ar fi dorit să se concentreze pe directiva europeană, Guvernul ar fi putut să ia doar această măsură.
 
Până la a anticipa efectele implementării directivei europene, este interesant de analizat ponderea companiilor străine în economia românească. Cercetările profesorului Cezar Mereuță arată cel mai exact dependența economiei românești de capitalul străin. Astfel, au fost analizate 80 de piețe din România. 47 de piețe sunt dominate de companii cu capital străin, 19 piețe au lideri firme cu capital majoritar românesc, iar 14 de către companii cu capital de stat, iar 85% din cifra de afaceri este realizată de companiile străine, în timp ce doar aproximativ 6% revine companiilor cu capital autohton.
 
Companiile cu capital străin sunt lideri de piață în următoarele domenii: extracția petrolului și gazelor naturale, 22 de domenii ale industriei prelucrătoare, producția și furnizarea energiei electrice și termice, distribuția apei, colectarea și epurarea apelor uzate, colectarea și tratarea deșeurilor, comerț, telecomunicații, activitățile juridice și de contabilitate, publicitatea și studierea piețelor. Toate aceste domenii au ca lider o companie cu capital străin. Mai mult, 92 de companii din topul 100 al exportatorilor sunt cu capital străin și ele exportă jumătate din totalul exporturilor României. În același timp, există județe care depind covârșitor de câteva companii. Un singur exemplu: județul Bistrița-Năsăud este cvasidependent de o companie din industria auto.
 
Datele analizate sunt raportate la situația din urmă cu câțiva ani, dar, în mod cert, ponderea nu s-a achimbat radical. Cum s-a ajuns aici, este o altă discuție. Privind tabloul economiei românești, premierul și ministrul finanțelor par îndreptățiți să tune și să fulgere împotriva băncilor sau multinaționalelor care scot profitul din țară, în timp ce salariații protestează și cer construcția de autostrăzi. De asemenea, pare perfect justificat să introduci o legislație care luptă cu reducerea bazei de impozitare. Dar fără un control fiscal și amendarea celor care greșesc, orice legislație este de prisos.
 
Nimeni nu poate spune că nu este nevoie de o astfel de legislație și cu toții știm că impozitarea profitului la locul unde se produce este o problemă nu doar europeană, ci a economiei mondiale.
 
Marea întrebare este cum faci ca legislația împotriva erodării bazei de impozitare să nu sperie capitalul străin aflat în România, sau pe cel care ar vrea să vină. Nu de altceva, dar plecarea câtorva investitori ar crea o mare problemă chiar guvernului.
 
Directiva europeană de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, așa cum se numește oficial, va fi preluată mai drastic decât în normele europene. Vom vedea rezultatele în următorii ani.
 
În ceea ce privește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, urmează calvarul companiilor: calcule privind salariile, contracte de muncă reînnoite, eventual negocieri și planul de afaceri pentru anul viitor. Totul pe repede înainte și în condiții de tensiune socială maximă.