Leul se depreciază masiv. Analist: „Nu m-ar surprinde să ajungem la 4,7 lei/euro”

leu_depreciere_analist_euro.jpg

Leul, la cel mai mic nivel din 2012 până în prezent (Sursa foto: pixabay.com)
Leul, la cel mai mic nivel din 2012 până în prezent (Sursa foto: pixabay.com)

Moneda naţională a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. BNR a anunţat vineri un curs valutar oficial de 4,63 lei pentru un euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent. Pe piaţa interbancară, cursul a ajuns chiar la 4.65 lei.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar–Bancari din România, Iancu Guda, explică la RFI că leul se depreciază în special din cauza creşterii importurilor: „Moneda naţională se depreciază în primul rând pentru că avem un dezechilibru comercial major. Importurile sunt mai mari decât exporturile şi cresc într-un ritm mai accelerat, respectiv cu 11%, faţă de exporturi care cresc cu 9%. Ce înseamnă asta? Atunci când importăm, plătim valută pentru produse şi servicii din străinătate, iar când exportăm, încasăm valută (...). Per total, cererea pentru valută creşte, iar când cererea creşte, preţul creşte”.

„Personal, aş fi mult mai surprins să văd la anul un curs de 4,5 RON pe euro, decât un curs mai probabil de 4,7 sau în zona acestui nivel”, spune Iancu Guda.

 
Iancu Guda, despre cursul valutar