Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI, despre ”Revoluția fiscală”: E nevoie de studii de impact și de scăderea deficitului

FMI avertizează Guvernul în legătură cu modificarea Codului fiscal. ”E nevoie de studii minuțioase de impact și de reducerea deficitelor bugetare”, spune reprezentantul Fondului pentru România și Bulgaria.

Fondul Monetar Internațional avertizează Guvernul în legătură cu modificarea Codului fiscal decisă de Executiv prin ordonanță de urgență. ”E foarte important ca toate măsurile fiscale să aibă în spate un studiu minuțios de impact, iar scopul lor ar trebui să fie reducerea graduală a deficitelor bugetare”, a declarat, pentru Agerpres, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria.

"Trebuie să se evite volatilitatea inutilă pentru gospodării și firme", a mai spus oficialul organismului financiar internațional.

Guvernul a aprobat, în urmă cu două zile, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri. Astfel, microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% din venituri, în loc de 16% pe profit.

Totodată, autoritățile au aprobat măsura controversată a trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10% și creșterea așa-numitei taxe de solidaritate pentru firme de la 0,25 la 2,25%.

Executivul a aprobat și diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,75%.