Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Camerei de Comerț Româno-Germane: Guvernul își dă cu stângul în dreptul

tudose_dragnea.jpg

Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea
Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea
Image source: 
RFI

Mediul de afaceri lansează un nou semnal de alarmă cu privire la impactul pe care îl vor avea modificările fiscale de la 1 ianuarie. ”Firmele nu vor avea timp să modifice milioane de contracte ale angajaților, iar sistemul electronic care gestionează aceste contracte cel mai probabil va ceda”, avertizează, la RFI, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, membru în comitetul executiv al Coaliției pentru Dezvoltarea României. De altfel, organizația a transmis premierului o scrisoare de avertisment în numele a 2.000 de companii pe care le reprezintă.

Interviul integral acordat RFI de președintele Camerei de Comerț Româno-germane, Dragoș Anastasiu:

Dragoș Atanasiu: Sunt trei chestiuni negative la tot acest tămbălău. Primul este mesajul cu care prim ministrul a împachetat tot acest pachet, cum că problema este la mediul de afaceri, pentru că nu se plătesc taxe, nu sunt plătite contribuțiile pentru angajați, pentru că multinaționalele duc banii în străinătate, pentru că băncile nu își văd de treabă și nu plătesc profiturile. Acest mesaj este cel mai dăunător din tot pachetul pentru că el rămâne, indiferent de ce se întâmplă. El creează o stare de neîncredere totală între guvern și mediul de afaceri. Pentru a avea investiții ai nevoie de încredere. Dacă nu ai investiții nu ai bani în economie. Dacă nu ai bani în economie, nu ai bani pentru spitale, medicamente și școli.

Rep: Aveți dreptate. Dar, pe de altă parte, cred că sunteți de acord cu mine că sunt încă mulți oameni care lucrează la negru sau la gri în România.

D.A: Habar nu am. Este treaba instituțiilor statului să îi depisteze. Este treaba instituțiilor statului să îi facă pe oameni și pe firme să respecte legile României. Nu se poate ca un guvern să acuze pe toată lumea deopotrivă. În același timp, guvernul a dat publicității o listă de firme care nu își plătesc contribuțiile sociale. În felul acesta și-a dat cu stângul în dreptul. Dacă vă uitați pe lista respectivă, veți descoperi companii de stat, companii în insolvență, cluburi sportive și extrem de puține societăți private.

Rep: Vorbeați despre trei aspecte negative. Pe primul l-ați menționat. Care sunt celelalte două?

D.A: Al doilea este modul în care se face politică publică în România, fără un dialog real, cu implementare peste șase săptămâni, cu ordonanțe de urgență atunci când vorbim despre modificarea codului fiscal, care ar trebui să se facă prin lege și nu mai devreme de șase luni înainte de implementare. Avem un cost  senzațional în ceea ce privește implementarea. Dar lăsând costul, pur și simplu nu este timp fizic să faci așa ceva. Cinci milioane de contracte de muncă schimbate peste noapte. Fiecare firmă își va da osteneala să respecte legea, pentru că așa ne-am obișnuit să respectăm legea. Unii vor respecta, alții nu vor respecta, unii vor fi gata, alții nu vor fi gata. Dacă toată lumea va fi gata, va pica REVISAL. REVISAL este sistemul lor informatic, care ar trebui să înmagazineze cinci milioane de seturi de date, pentru fiecare contract în parte. Este o chestiune care trebuie făcută în șase săptămâni și care anticipez că va crăpa.

Rep: Vom vedea ce se va întâmpla, mai sigur, de la 1 ianuarie. Al treilea aspect negativ despre care ne spuneați?

D.A: Al treilea aspect ține de lucrurile tehnice despre care vorbeați dumneavoastră, trecerea de colo colo a contribuțiilor, de la 16% la 10% a impozitului pe venit. Acestea trebuie privite la pachet.

Rep: Vorbim despre ce nu trebuie să facă guvernul, domnule Anastasiu. În opinia dumneavoastră, ca reprezentant al mediului de afaceri, de ce măsuri, în acest sector fiscal, ar fi nevoie în acest moment?

D.A: Orice schimbare să se facă cu cât mai mult consens, după discuții și după stilul de impact. Acesta este prima. A doua chestiune: este nevoie de eradicarea evaziunii fiscale acolo unde ea se produce, în diverse sectoare. De exemplu, toți știu turismul și transporturile. Alții știu agricultura. Se produce evaziune fiscală reală, pe care nu o combatem deloc prin aceste măsuri pe care ei le-au arătat acum. Trei, avem nevoie de digitalizarea și de profesionalizarea ANAF. Dacă nu vom avea un organism de tip ANAF de foarte bună calitate, lucrurile nu se vor întâmpla.

Rep: În scrisoarea transmisă premierului din partea organizației Coaliția pentru Dezvoltarea României, pe care o reprezentați, spuneți că mediul de afaceri va aplica și va respecta legile României, „va asigurăm că ne pasă de angajații noștri”, mai spuneți în acest comunicat. Concret, domnule Anastasiu, angajatorii vor micșora salariile angajaților după 1 ianuarie, când contribuțiile vor trece din sarcina angajatorului în cea  a angajatului?

D.A: Cred că or să fie foarte puțini sau chiar niciun angajator care să profite de acest moment. Unii s-ar putea să nu poată pentru că venim și cu creșterea salariului minim. Nu cred că angajatorii de bună-credință vor profita. Nu cred, dar nu pot să bag mâna în foc pentru că nu pot să vorbesc pentru toți angajatorii din România.

Scrisoarea Coaliției pentru Dezvoltarea României, transmisă premierului Tudose:

Domnule Prim Ministru al României, Mihai Tudose,

Anul 2018 va fi un an greu pentru România, pentru politicieni, cetățeni și companii, deopotrivă. Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgență actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectivă peste 7 săptămâni. Înțelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar și observațiile propuse Ministerului de Finanțe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorități pentru a fi puse în aplicare.

Sigur, Guvernul poate adopta Ordonanțe de Urgență (chiar dacă urgența nu se justifică) și fără să țină cont de argumentele mediului de afaceri. Domnule Prim Ministru, noi, mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc și străin, vom aplica și vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajații noștri și de România. Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul!

DAR: Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înșelat? Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru școli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals și dăunător societății românești.

Negreșit și în mediul privat (ca și în zona bugetară) se fac greșeli, există probleme, sunt persoane și companii care fac evaziune fiscală și nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este CORECT și este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaționale), băncile și sute de mii de antreprenori români își respectă angajații și legile țării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiți profesorii și doctorii, magistrații și judecătorii, din care sunt construite școlile și spitalele. Banii care susțin administrația publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii și toți acești antreprenori trebuie RESPECTAȚI.

Dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, vă rugăm, în mod public, să le nominalizați și să informați instituțiile abilitate.

Domnule Prim Ministru, cetățenii României au dovedit că își găsesc repede alternative de a trăi și în alte țări. Pentru a crea prosperitate în România, mediul privat are nevoie de RESPECT, ÎNCREDERE și PREDICTIBILITATE, din partea celor care conduc țara.

Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunitățile pierdute și pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 și anunțarea lor cu doar 7 săptămâni înainte să intre în vigoare?

Din respect pentru dumneavoastră și instituția pe care o conduceți, vă informăm că organizăm o conferință de presă miercuri, 15 noiembrie, pentru a detalia aceste mesaje.

Coaliția pentru Dezvoltarea României, reprezintă peste 2.000 de companii, care angajează peste 600.000 de oameni și generează anual afaceri de peste 50 miliarde de euro.