Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creştere economică masivă la nouă luni. Vasilescu (BNR): Consumul e bazat pe importuri

crestere_economica.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a înregistrat o creştere economică de 7% în primele nouă luni din acest an. Datele au fost publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. În al treilea trimestru din 2017, Produsul Intern Brut a crescut cu opt procente şi jumătate faţă de perioada similară de anul trecut, cel mai mare avans din UE, anunţă şi Eurostat.

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu spune la RFI că nu ar trebui să conteze doar viteza, ci şi calitatea creşterii economice: „Avem cea mai mare viteză de creştere economică, dar mai avem ceva drum de parcurs până când vom avea şi o creştere economică într-adevăr puternică. Nu vom putea niciodată să avem cea mai puternică creştere economică, în comparaţie cu ţări ca Germania, Franţa, Olanda şi altele de acest nivel”.

„Citesc în multe comentarii că această creştere este bazată pe consum. Orice creştere economică e bazată pe consum. Atunci când se produce şi nu se consumă, nu mai avem nici un fel de avans al creşterii economice (...). E foarte rău totodată că acest consum este în bună parte bazat pe importuri. Sigur că trăim într-o lume care face comerţ, dar este bine să existe un echilibru. La noi, creşterea exporturilor este semnificativă şi importantă. Această creştere a exporturilor se regăseşte în creşterea economică, dar importul creşte mai repede şi este mai mare decât exportul”, explică Adrian Vasilescu.

 

Ofensiva băncilor

 

Este de bun augur ofensiva din ultima vreme a băncilor care oferă credite populaţiei? Consilierul guvernatorului BNR precizează că „important este să ieşim din această capcană, din acest corset al intermedierii de 29% (...). Ţările normale au intermedieri cam de 100%. Mai este ceva pe talerul bun: au scăzut semnificativ împrumuturile în valută şi au crescut semnificativ cele în lei. Dar pentru ce fel de credite? În special, pentru creditele de consum. Este o percepţie total eronată că băncile au dat bani din belşug ca populaţia să-şi ia case şi să-şi cumpere terenuri. Deficitul de un milion de case din România este departe de a fi acoperit, iar din fondurile pe care băncile le dau drept credite populaţiei, numai 20 de procente se duc pe case şi terenuri, restul se duce pe consum şi mai împing ceva consumul ăsta care a crescut substanţial şi a umflat importurile. Ăsta e pericolul de pe al doilea taler”.

Potrivit previziunilor economice de toamnă, publicate pe 9 noiembrie de Comisia Europeană, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creștere semnificativă față de estimările cuprinse în previziunile din primăvară, care indicau un avans al PIB de 4,3%.

 
Adrian Vasilescu, despre creşterea economică din primele nouă luni ale anului 2017