Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Remus Borza: Statul se apără prost și ar putea deconta nota băieților deștepți din energie

Curtea de Arbitraj de la Washington este așteptată să dea în perioada următoare un verdict în procesul deschis de așa numiții băieți deștepți din energie împotriva statului român. Primii au reclamat faptul că administratorul special al Hidroelectrica a reziliat unilateral contractele de furnizare (extrem de avantajoase pentru traderii privați), în momentul în care compania de stat a intrat în insolvență. 

În România, toate litigiile au fost câștigate de Hidrolectrica și de avocații angajați special. Soarta litigului de la Washington este însă incertă, pentru că de data aceasta reprezentarea legală e asigurată tocmai de… statul român, avertizează, la RFI, Remus Borza, fostul administrator special al companiei. 

Separat de verdictul de la Washington, Hidroelectrica, transformată dintr-o companie pe margine prăpastiei într-un success aboslut, devine, din nou, o vacă de muls, susține Remus Borza: 

R.B.: Statul de regulă se apără prost. Pentru că își angajează avocați la doi-trei ani de zile după ce au început procedurile. Perioadă în care este decăzut din dreptul de a administra probe. Așa se explică că la Washington statul a pierdut toate litigiile, cu toți care nu aveau dreptate. 

Rep.: Cât va ajunge statul român să plătească?

R.B.: E treaba statului român cât va ajunge să plătească. La cât de prost e, atâta va plăti.

Rep.: Plătim noi, din banii noștri!

R.B.: Bun, atunci du-te și trage de mânecă statul român că nu a știut să se apere și că nu a angajat la timp avocați. 

Rep.: Hidroelectrica acum e o vacă grasă de muls?

R.B.: Da. Pentru că se politizează din nou managementul Hidroelectrica. Se pare că aceeași vechi băieți deștepți au început să se împrietenească din nou cu Hidroelectrica. Nu ar trebui să ne surprindă dacă într-o perioadă nu prea îndepărtată de timp Hidroelectrica va intra din nou în dificultate. 

Asculta AICI intreviul integral cu Remus Borza: