Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Debirocratizarea achizițiilor mici: Ajutor pentru primari sau sifon pentru banii publici ?

bani.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Achizițiile publice sub 13.000 de lei ar putea fi exceptate de la trecerea prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice: ministrul delegat pentru fonduri europene invocă procedura greoaie și anunță că se intenționează modificarea legislației în domeniu. Marius Nica susține că relaxarea normelor, până la pragul anterior menționat, le-ar permite primarilor să facă investițiile minime necesare în comunitate rapid, fără pașii birocratici de până acum. 

 

Achizițiile mici urmau oricum o procedură directă, simplificată. În SEAP se posta doar câștigătorul, iar eliminarea acestei prevederi ar fi sinonimă cu eliminarea oricărei urme de transparență, susține, la RFI, Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. Anual, în România, se fac achiziții directe ce ajung să însumeze miliarde de euro, atrage atenția Adrian Moraru: 

Pentru aceste sume de bani niciodată nu s-a pus problema și nu este nici în momentul de față vorba de o procedură care să însemne o birocrație consistentă. Este vorba pur și simplu de publicarea acestei informații: de la cine ai achiziționat direct acele bunuri sau servicii chiar și de o valoare mică de 2-3 mii de euro. Deci nu este vorba în niciun caz de o reducere a birocrației, ci pur și simplu de o ascundere a acestor servicii. Aceste achiziții directe în România sunt  în valoare de câteva miliarde de euro împreună. Suma de bani este absolut consistentă și sunt vreo 800 de mii de astfel de proceduri, anual. 

Asculta AICI interviul integral: