Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O „minunată” harababură fiscală

o_minunata_harababura_fiscala.jpg

Decembrie se anunță a fi o lună de coșmar pentru companii
Image source: 
pixabay.com

Decembrie se anunță a fi o lună de coșmar pentru companii. Ce poate fi mai rău decât să nu știi ce salarii vei plăti anul viitor, să nu știi dacă vei intra din diverse motive în rândul firmelor plătitoare de split TVA și să calculezi în ultima lună a anului care va fi impactul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Concret, primul semn de întrebare este legat de legislația privind plata defalcată a TVA. Ordonanța de urgență se află în vigoare și, să nu uităm, prevede ca toate firmele să aplice plata defalcată a TVA. Senatorii, care au aprobat ordonanța, au schimbat ceva și anume ca split TVA să fie aplicată doar firmelor aflate în insolvență și pentru cele care au datorii la plata TVA. Pragul prevăzut de Senat pentru nivelul datoriilor este însă foarte mic. La începutul săptămânii trecute, ordonanța a intrat în dezbatere în Camera Deputaților, iar parlamentarii doresc să ridice pragul datoriilor de la care o firmă intră obligatoriu în sistemul TVA split.
 
Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, grupul parlamentar al USR a anunțat că dorește să îngreuneze procedura de aprobare a Ordonanței propunând un număr foarte mare de amendamente, aproximativ 5.000. Ideea este interesantă, dar, în mod paradoxal, este în dezavantajul sectorului privat care așteaptă o clarificare. Altfel, toate companiile vor aplica plata defalcată a TVA, conform Ordonanței aflată în vigoare.
 
În aceste condiții, toți reprezentanții companiilor așteaptă ca legea de apobare a Ordonanței să fie adoptată de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele României și să fie publicată în Monitorul Oficial. Când se va întâmpla acest lucru, la începutul lunii decembrie sau în preajma Crăciunului, anul acesta sau anul viitor, deocamdată, nimeni nu știe. Dar, ceea ce se știe este că firmele au, în acest moment, o mare necunoscută: și anume cum și pentru cine se va aplica începând cu anul viitor plata defalcată a TVA.
 
Dar semnele de întrebare nu se opresc aici. Parlamentul ar trebui să aprobe și ordonanța privind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, precum și o serie de alte măsuri de modificare a Codului fiscal. Una din prevederile contestate, care a fost modificată de comisia de specialitate a Senatului, este că firmele cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro să aibă posibilitatea de a opta între plata impozitului pe profit și impozitarea pe cifra de afaceri. De asemenea, există și ideea schimbării unor prevederi legate de preluarea directivei europene privind micșorarea bazei de impozitare a profitului. Dar, deocamdată, prevederile au fost adoptate doar de comisia din Senat, iar actul normativ mai are un drum lung de parcurs, Camera Deputaților fiind forul decizional.
 
Nimeni nu știe nici cum se va rezolva problema salariilor din IT și din sectorul de cercetare-dezvoltare, pentru care premierul a anunțat că se caută soluții.
 
În plus, în sectorul privat există o situație tensionată. Unele companii au anunțat că vor crește salariile brute pentru că salariile nete să rămână la același nivel. Altele, nu, iar, în interiorul multor companii cu capital privat există multă tensiune între salariați și manageri. În același timp, mai sunt numai 16 zile până când companiile vor trebui să finalizeze negocierile colective cu salariații sau cu sindicatele, dacă ele sunt organizate în cadrul firmei.
 
Pe de altă parte, există și o certitudine: aceea că angajații din sectorul public nu vor avea emoții legate de nivelul salariului net după trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Guvernul a inclus în proiectul de buget o creștere cu 25% a salariilor brute, creștere care se regăsește într-o proporție nesemnificativă în salariul net. Despre promisiunile de creștere a salariilor din programul de guvernare și care va fi impactul legii de salarizare unitară nu se știe nimic.
 
De asemenea, s-a hotărât și creșterea salariului minim la 1.900 lei, dar companiile vor trebui să modifice toate salariile care sunt legate de cel minim. Toate se întâmplă în decembrie, moment în care managerii firmelor ar trebui să își definitiveze bugetul pe anul viitor. Și totul seamănă nu cu o revoluție, ci cu mare brambureală fiscală.