Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Nu vrem să stăm cu mâna întinsă la guvern” (Asociația Orașelor)

primari_1.jpg

Primarii spun că ar putea să fie nevoiți să mărească taxele și impozitele locale
Primarii spun că ar putea să fie nevoiți să mărească taxele și impozitele locale
Sursa imaginii: 
RFI

Bugetul pentru anul viitor și noul Cod Fiscal sunt păguboase pentru localitățile din România, tot mai mulți primari plângându-se că vor pierde mulți bani. Edilii spun că sunt puse în pericol proiectele de dezvoltare, ba chiar ar avea de suferit funcționarea localităților.

Calcule de ultimă oră demonstrează că prin aplicarea noului buget și a noilor reguli în materie de fiscalitate, administrațiile locale din România vor pierde ceva mai mult de 1 miliard de euro. Asociaţia Oraşelor din România acuză guvernul că, în ciuda tuturor demersurilor și cererilor, nu a rezolvat nici una dintre problemele ridicate, ba mai mult chiar, le agravează pe cele existente. ”De multe ori, neţinând cont de punctele noastre de vedere, iniţiatorii unor acte normative au creat un cadru legislativ care nu asigură buna funcţionare a autorităţilor administraţiei publice locale pentru asigurarea unei dezvoltări echilibrate a comunităţilor pe care acestea le reprezintă”, susține asociația într-un comunicat.

Primarii spun că ar putea să fie chiar nevoiți să mărească taxele și impozitele locale măcar pentru a rămâne cu tot atâția bani câți au strâns anul acesta. Ei amintesc de faptul că de multe ori orașele susțin, cu cheltuieli de la bugetul propriu, funcționarea unor instituții de utilitate publică, așa cum sunt spitalele sau școlile, chiar dacă de serviciile acestora benficiază și multă lume din satele din jurul orașelor respective.

Discutăm despre nemulțumirile edililor și soluțiile pe care ei le propun cu Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ionel Chiriță