Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economiile lumii cresc, dar au o problemă: investițiile

investitii.jpg

Economiile lumii cresc, România nu face excepție. Dar, o problemă comună a economiilor lumii este prudența investitorilor. Iar fără o creștere a investițiilor, creșterea economică riscă să încetinească.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Recent, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a făcut publice prognozele de creștere ale economiei mondiale. Vestea bună este că nivelul creșterii, de 3,6%, este cel mai înalt după anul 2010. Dar, există și o veste mai puțin bună și anume aceea că, în următorii ani, creșterea economică va încetini. Motivul? Investițiile nu se află la un nivel care să poată să susțină creșterea. Dacă anul acesta creșterea economiei mondiale va fi de 3,6%, în următorii doi ani, ritmul se va afla tot în această zonă: 3,7% în 2018 și 3,6% în 2019. Ceea ce ne arată un tip de plafonare a evoluției economice.

Există obstacole diferite de la țară la țară în calea investițiilor și a creșterii productivității muncii. Cele mai multe probleme de dezvoltare le întâmpină companiile mici și mijlocii din diferite sectoare economice, care cu greu pot investi și își pot crește productivitatea.
 
Cu toate acestea, comerțul mondial este în creștere, susținut de avântul zonei euro, care va încheia anul acesta cu o cifră de creștere de 2,4%, față de numai 1,6%, anul trecut. Bineînțeles, motoarele zonei euro sunt Germania și Franța, care vor avea anul acesta o creștere economică de 2,5 și respectiv 1,8%. Și economia americană are prognoze de creștere: cu 2,2% anul acesta și 2,5% anul viitor.
 
Desigur, un tablou al economiei mondiale nu este complet fără țările emergente. Care nu vor dezamăgi. Brazilia și Rusia vor crește în special pe baza creșterii prețurilor materii prime. De asemenea, China va continua să crească, chiar dacă traversează un proces de restructurare a economiei manifestat prin eforturile de stabilizare a datoriilor companiilor și în același timp, de reducere a capacităților de producție excedentare.
 
În tot acest tablou idilic apare și România. Cifra de creștere economică este mai mult decât solidă, iar recent Institutul de Statistică a adus noi date care lămuresc, o dată în plus, sectoarele care contribuie la creștere. În primele nouă luni ale anului, creșterea economică este de 7%. Din punctul de vedere al utilizării, consumul a avut un aport semnificativ, iar investițiile un rol modest. Exportul net, adică diferența dintre exporturi și importuri, are o contribuție negativă în formarea produsului intern brut, din motive evidente:importurile au crescut mai mult decât exporturile, iar rezultatul este o inflamare a deficitului de balanță comercială.
 
În ceea ce privește, sectoarele care contribuie la creșterea economică sunt industria (care nu mai este o surpriză, pentru că această ramură domină de ceva timp economia), comerțul și două surprize plăcute, industria turistică și agricultura. Contribuția se datorează cu siguranță și sezonului de vară, o perioadă de vârf pentru cele două sectoare.
 
Este de remarcat, că în sfârșit, agricultura reușește să aibă o contribuție la creșterea economică, grație și producțiilor de anul acesta care au înregistrat un plus de aproximativ 24%. Industria continuă să aibă cea mai mare pondere în formarea PIB, de aproximativ 23%, iar agricultura, în pofida creșterii din trimestrul al treilea, are în continuare un aport modest în produsul intern brut, de doar 5%, în timp ce sectorul de tehnologia informației își continuă ascensiunea.
 
Așadar, economia mondială și fără excepție și cea românească traversează o perioadă fastă. Dar, există o asemănare în această evoluție: încetinirea investițiilor. Păstrând proporțiile, și economia autohtonă suferă ca și cea mondială de lipsa apetitului investițional. Cu siguranță, ritmul investițiilor din România depinde de fluxul de investiții de la nivel mondial. Se poate spune că România caută, ca și alte economii ale lumii, soluții pentru a crește investițiile.