Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul vrea închisoare pentru neplata contribuțiilor sociale. Consultant fiscal: E o măsură bună

După ce au decis trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul vrea să înăsprească pedepsele pentru companiile care fac evaziune fiscală. Astfel, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor, neplata, cu intenție, a impozitelor și contribuțiilor va fi incriminată ca faptă de evaziune fiscală și pedepsită cu închisoare de la un an la șase ani. ”Este o măsură bună, care nu îi vizează pe angajați”, explică, la RFI, consultantul fiscal Adrian Bența.

"Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri", se precizează proiectul de act normativ.

Un număr de 32 de impozite și contribuții datorate bugetului vor intra sub incidența actului normativ, printre care se află impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi și dividende, impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.

Potrivit notei de fundamentare care însoțește documentul, ordonanța are în vedere creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat și de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce privește plata la timp a contribuțiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceștia, cât și de către angajați. Actul normativ vine în contextul aprobării Ordonanței de urgență 79/2017, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care transferă în totalitate la angajat sarcina fiscală a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, angajatorul urmând ca, în continuare, să stabilească, să rețină, să declare și să plătească obligațiile datorate.

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Adrian Bența: Este o măsură bună, dar puțin disproporționată

În acest context, consultantul fiscal Adrian Bența explică, la RFI, că măsura este bună și că este îndreptată exclusiv către angajatorii sau companiile - private sau de stat - care înregistrează, cu bună știință, restanțe la plata contribuțiilor sociale. Angajatorii nu vor fi afectați de această măsură, subliniază Adrian Bența: ”Per ansamblu este o măsură bună de combatere a vaziunii fiscale, de a-i pune la plată pe toți și de a-i responsabiliza, însă o văd un pic disproporționată. În sensul că, acum câteva luni, am dezincriminat infracțiunea de evaziune fiscală pentru munca la negru, nu mai este infracțiune, ci contravenție, iar în momentul în care doar ai datorii la bugetul de stat, dar esti cu actele în regulă, introduci sancțiunea privatorie de libertate mi se pare puțin dezechilibrată. Dar măsura în sine este bună”.

Consultantul fiscal mai afirmă că ”măsura va aduce mai multă disciplină fiscală în special în rândul companiilor de stat care sunt cei mai mari restanțieri la plata contribuțiilor fiscale”.

”9 poziții din primele 10 în topul datornicilor la contribuțiile sociale sunt comapnii de stat. Nu mă aștept să văd oameni prin închisoare, însă mă aștept ca acest efect de sperietoare, de celebrul ”Frica păzește bostanii” să aducă mai multă atenție în această zonă de plăți ale contribuțiilor sociale”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de consultantul fiscal Adrian Bența:

Consultantul fiscal Adrian Bența, despre posibilitatea pedepsei cu închisoarea pentru neplata contribuțiilor fiscale