Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Închisoare să fie! Dar nu doar pentru „căței”

inchisoare.jpg

Guvernul pregătește o ordonanță prin care datornicii la buget vor face închisoare
Image source: 
pixabay.com

Un proiect de ordonanță a făcut deja vâlvă. Este vorba despre proiectul care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru angajatorii care nu plătesc contribuțiile sociale către bugetele de stat. Conform proiectului, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor sociale. Mai mult decât atât, proiectul de ordonanță prevede pedeapsa cu închisoarea și pentru o serie de operațiuni contabile care ascund fapte de evaziune fiscală, precum omisiunea evidențierii în actele contabile a unor operațiuni comerciale sau a unor venituri realizate sau, de exemplu, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat sau alte mijloace de stocare a datelor.

Un capitol separat îl reprezintă discuția legată de cine va fi condamnat, pentru că „firma nu poate face închisoare”. Așa că persoanele cele mai expuse vor fi administratorul companiei sau, după caz, managerii firmei și chiar angajații departamentului financiar-contabil. Responsabilitățile vor fi relevate prin conexiunea cu alte acte normative.
 
Desigur, este greu să combați o lege care își propune să lupte cu evaziunea fiscală știind că acest fenomen este una din marile probleme ale economiei și societății românești. De altfel, capitalismul a început și s-a consolidat prin disciplină, inclusiv fiscală. „Închisoarea datornicilor” a fost, pentru o perioadă, un instrument utilizat fără ezitare, iar capodoperele unor scriitori clasici universali din secolul al XIX-lea arată acest lucru.
 
În România, în perioada interbelică, Ilie Moromete negocia plata fonciirii cu agentul fiscal și discuția se încheia cu celebra sintagmă „Nu am, domnule! Dacă nu am, de unde să plătesc?”.
 
După anul 1989, capitalismul românesc nu a fost construit pe principii solide. Au existat o mulțime de cedări, de bâlbâieli și de derogări. De-a lungul timpului, statul a reeșalonat sau a șters datorii ale firmelor de stat sau chiar cu capital privat. A apărut ceea ce se numește „hazardul moral”, adică unii au plătit corect și la zi, alții au fost iertați de datorii. Ceea ce a creat probleme imense în economie, de la încurajarea concurenței neloiale între firme, până la frustrarea companiilor și persoanelor care și-au achitat în mod corect taxele și impozitele.
 
Să adăugăm și desele cedări în fața companiilor cu capital de stat, dar nu numai. Datoria publică internă imensă s-a creat pe baza ștergerilor de datorii sau prin acoperirea de către stat a unor garanții acordate și neplătite de către unele companii cu capital privat. De asemenea, au fost situații în care unele firme private au primit materie prima de la stat la un preț preferențial sau în care statul nu a reușit să execute datorii pe care firmele le aveau la buget.
 
Pe o astfel de bază, era aproape imposibil de construit un capitalism sănătos. Fiecare s-a descurcat cum a putut și a încercat să slalomeze printre legi pentru a obține cea mai favorabilă soluție. În acest context, schimbarea de macaz este fundamentală. Promovarea unui proiect de ordonanță care îi pedepsește cu închisoarea pe datornici este o modificare revoluționară atât la nivel practic, cât și principial.
 
Există însă câteva care, pe bună dreptate, pot stârni îngrijorare. În primul rând, mediul de afaceri se teme de aplicarea legii în mod diferit. Adică, unii să fie trimiși la închisoare, alții să fie iertați. După principiul hazardului moral, aplicat până acum în capitalismul românesc.
 
În al doilea rând, există riscul ca legea să fie aplicată fără bună credință, adică, erorile neintenționate să fie penalizate cu maximă intransigență. În fine, marea problemă este că în timp ce politicienii pregătesc pedepse cu închisoarea pentru datornici, pentru ei înșiși fac totul să scape de închisoare, chiar cu ajutorul legii. Se pun praguri abuzului în serviciu și se fac legi ale justiției care tind să descurajeze lupta anticorupție la nivel înalt.
 
 Așadar, să fie închisoare pentru datornici, dar nu doar pentru „căței”, ci și pentru „dulăii” cei mari din politică.