Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul, gata în câteva zile. “E ca prognoza meteo, vremea va fi probabilă”

buget.jpg

Semne rele: consumul încetinește, profitul se volatilizează, bugetul trăiește din salarii
Semne rele: consumul încetinește, profitul se volatilizează, bugetul trăiește din salarii
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisiile parlamentare au început astăzi dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul viitor. Se iau, printre altele,  în calcul, o creștere economică de 5,5%, o inflație de 3,1% și un deficit încadrat în ținta asumată.Pe de altă parte, cheltuielile bugetare și cele de personal ar urma să acapareze în jur de 45% din produsul intern brut, în vreme ce cheltuielile cu investițiile abia vor trece de 4% din PIB. 

Update:  Comisiile de specialitate au avizat deja, cu majorări semnificative, bugetele ministerelor Agriculturii, Culturii Turismului sau Apelor și Pădurilor. Au fost avizate, printre altele și bugetele ministerului Economiei, ministerului  Mediului sau ale unor instituții publice.

Construcția bugetară nu are un fundament, este mai degrabă o demagogie a cifrelor, afirmă, la RFI, analistul economic George Vulcănescu. În evaluarea sa,  economia autohtonă dă semne iminente de declin, în condițiile în care creșterile înregistrate până acum nu ar fi sustenabile:

G.V.:  E ca prognoza meteo. Vremea va fi probabilă. Ei pot să pună orice în momentul ăsta. Faptul că cifrele acestui an dau senzația unei prosperități, unei creșteri economice fabuloase, chestiunea asta e exploatată printr-o demagogie a cifrelor. În mod evident această construcție bugetară nu are un fundament. Evoluția economiei chiar are semnele unui decline într-un viitor apropiat, chiar iminent. 

Rep.: Se pot pune la îndoială și ceilalți indicatori după care e calculat bugetul?

G.V.: Suntem într-o zonă a improbabiliății pentru că fundamentul care reprezintă anul acesta este extrem de fragil. Întrebarea e cât avem pentru zona de dezvoltare. Pe ce contăm pentru investiții. Se pare că nu prea avem pe ce să contăm.

Rep.: Contăm pe un 4,2% din PIB.

G.V.: Este infim. România anul ăsta a stat pe loc. 

Votul final este  programat în 21 decembrie.