Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Panică în Europa, după explozia din Austria. Preţul gazelor „sare în aer”

panica_europa_explozie_austria_pret_gaze.jpg

Imagini cu explozia de la terminalul de la Baumgarten, Austria (Foto: AFP/Tomas Hulik)
Imagini cu explozia de la terminalul de la Baumgarten, Austria (Foto: AFP/Tomas Hulik)

Preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani, din cauza exploziei de marţi de la terminalul din Baumgarten, Austria, potrivit Bloomberg, citat de News.ro. Cel mai mare şoc a fost resimţit de Marea Britanie.

ACTUALIZARE: Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marţi starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, după explozia de la terminalul din Austria. ”În această dimineaţă, fluxul de gaze naturale provenind din Rusia a fost întrerupt în Austria, din cauza unui incendiu la reţeaua gestionată de operatorul Gas Connect. Prin urmare, gazoductul care leagă, via Austria, nodul de la Baumgarten de intrarea în reţeaua naţională italiană la Tarvisio a fost suspendat”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

 

O explozie accidentală a avut loc marţi dimineaţă la terminalul de gaze naturale Baumgarten, în estul Austriei. Bilanţul este de un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor.

Incidentul provoacă temeri cu privire la perturbări ale alimentării cu gaze naturale către Italia şi Croaţia.

Explozia a urcat brusc preţul gazelor în Europa, iar în Marea Britanie nivelul acestuia a crescut cu 23%, atingând cel mai mare nivel din 2013. Şocul este resimţit dur, în contextul ninsorilor căzute în ultimele zile în Europa de Vest.

Baumgarten, aflat la circa 50 de kilometri nord-est de Viena, satisface circa o zecime din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a declarat stare de urgenţă în urma acestui incident.

Compania OMV, care administrează terminalul, consideră că va dura câteva zile pentru a reface alimentarea cu gaze.