Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Consiliului Fiscal: Creșterea inflației, generată de un derapaj fiscal

Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%

Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%
Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%
Sursa imaginii: 
RFI România

Ionuț Dumitru, la RFI: ”Acest puseu inflaționist este generat de un derapaj fiscal - creșteri de salarii peste creșteri de productivitate”. Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la cel mai mare nivel din 2013 încoace. Întrebat despre creșterea inflației, ministrul Finanțelor Ionuț Mișa a declarat că așa este tendința în regiune și la nivelul întregii Europe. Ministrul este însă contrazis de președintele Consiliului Fiscal.

Politica fiscală a Guvernului privind creșterea salariilor, majorarea prețurilor, creșterea accizei și faptul că am ajuns să consumăm cu mult mai mult decât producem – sunt câteva dintre efectele care au dus la creșterea inflației în luna noiembrie la un nivel cu mult peste așteptări, spune la RFI președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la cel mai mare nivel din ultimii patru ani ... 3,2%.

”Era cumva de anticipat o creștere a inflației după epuizarea  efectelor reducerilor de TVA de la 24 la 19%. Avem o creștere destul de rapidă acum, în contextul în care avem un cumul de factori. Pe de o parte, o cerere de consum în exces - am văzut și cifrele la creștere economică în trimestrul III de 8,8%, generată într-o proporție covârșitoare de creșterea consumului cu peste 13% - deci o cerere mai mare decât oferta, știm cu toții înseamnă prețuri în creștere. Pe de altă parte, au fost creșterile de accize din septembrie, care evident au creat presiuni inflaționiste. Important este cum trecem de acest puseu inflaționist, mai ales în condițiile în care acest puseu inflaționist este generat de un derapaj fiscal, l-aș numi, adică ... creșteri de salarii peste creșteri de productivitate”, spune Ionuț Dumitru.

Întrebat despre creșterea inflației, ministrul Finanțelor Ionuț Mișa a declarat că așa este tendința în regiune și la nivelul întregii Europe.

Ministrul este însă contrazis de președintele Consiliului Fiscal.

Ionuț Dumitru a precizat la RFI că în zona euro, inflația este undeva în jur de 1% și stagnează, iar în regiune inflația crește foarte puțin.

România are cea mai mare creștere a inflației, a completat Ionuț Dumitru.

”Dacă ne uităm la nivelul întregii Europe, inflația în UE, în zona euro este undeva în zona de 1% și mai degrabă stagnantă în ultima perioadă.Dacă ne referim la țările din jurul nostru, de la țară la țară sunt diferențe, dar în principiu inflația crește, dar foarte puțin. În cazul nostru, avem într-adevăr cea mai mare creștere a inflației. Iar perspectiva pentru perioada următoare arată că România va avea o inflație mult mai mare decât țările din jurul nostru și mult mai mare decât mediile europene”, a precizat Ionuț Dumitru.