Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tabloul de bord al comerțului mondial

20150318150730eurostat_logo_rgb_60.jpg

Eurostat a publicat datele privind salariul minim în Europa
Image source: 
Site-ul oficial al Serviciului European Eurostat

Statistica europeană a făcut publică o analiză completă pe tema globalizării relațiilor comerciale. Studiul pleacă de la compararea datelor din ultimii 10 ani în ceea ce privește relațiile comerciale pe plan mondial. Astfel, la capitolul exporturi perioada 2006-2016 a adus o schimbare importantă. Este vorba despre faptul că Uniunea Europeană a pierdut prima poziție în favoarea Chinei care a ajuns să dețină 17% din exporturile mondiale, după ce în urmă cu 10 ani avea o cotă de numai 11% și era al treilea bloc comercial mondial. Europa pierde din cota de piață ajungând la 15,7% față de 16,4%, în urmă cu 10 ani. Statele Unite rămân la un nivel constant, de 11%. Acestea sunt cele trei forțe economice mondiale în materie de exporturi.

În ceea ce privește importurile, ierarhia este diferită. Statele Unite rămân cel mai mare importator global, urmată de Uniunea Europeană și China. Singura evoluție notabilă, în perioada 2006-2016, a fost creșterea ponderii importurilor Chinei, cu aproximativ patru procente și scăderea cotei Americii cu 3%. Uniunea Europeană a scăzut cu patru procente, dar rămâne pe locul al doilea al clasamentului, după Statele Unite și înaintea Chinei.
 
Interesant este că Uniunea Europeană și China înregistrează, per total, excedent comercial, în timp ce Statele Unite au un deficit comercial de aproximativ 450 miliarde de euro. Sunt prezentate, de asemenea, și cei mai importanți exportatori și importatori pe grupe de produse. Uniunea Europeană face performanță la capitolul produse alimentare, băuturi și țigări fiind cel mai mare exportator din lume. În materie de produse minerale și combustibili, Rusia este cel mai mare exportator, iar Uniunea Europeană cel mai important importator.
 
Analiza se referă și la investițiile străine directe. Există chiar și un clasament al comapaniilor care au cele mai mari active, adică investiții în afara sediului central. Este ceea ce numim companii multinaționale. Pe primele două locuri se află britanicii de la Shell și japonezii de la Toyota. Pe lista celor 20 cele mai mari companii se află francezii de la Total, Volkswagen, Chevron, General Electric, Vodafone, Daimler, Honda sau Enel. În total, din 20 de companii multinaționale, șase sunt din Uniunea Europeană, fără a fi luată în considerare și Marea Britanie.
 
Există câteva economii care au fost ținta predilectă a investițiilor străine. Prima dintre ele, este China, care în perioada 2008-2015 a făcut un salt spectaculos de la 257 miliarde euro la 1.100 miliarde euro, adică de patru ori mai mult. În același timp, Singapore a avut o creștere de trei ori a investițiilor. Ceea ce ne arată că saltul spectaculos al Chinei, de exemplu, în ceea ce privește exporturile se datorează nu doar companiilor locale, ci și investitorilor multinaționali. Per total, Statele Unite și Uniunea Europeană sunt zonele care atrag cele mai mari niveluri de investiții străine.
 
În interiorul Uniunii Europena există câteva state care reușesc să obțină excedente comerciale. Cel mai spectaculos este, fără îndoială, excedentul de balanță comercială al Germaniei care a ajuns în anul 2016 la 257 miliarde euro. Mult detașat față de Olanda, care are un excedent de 60 miliarde euro și Italia cu un excedent comercial de 51 miliarde euro.
 
Excedentul comercial imens al Germaniei este adeseori criticat de partenerii europeni reproșându-li-se că se evită creșterea consumului intern din import tocmai pentru a consolida acest excedent.
 
Există, desigur, și state cu deficite comerciale substanțiale precum Marea Britanie cu 204 miliarde euro și Franța, cu un deficit de 65 miliarde euro.
 
Cifrele care se referă la import sau la export, la deficite sau excedente sau la nivelul investițiilor străine arată un lucru esențial: performanța economică a unui stat sau a unei uniuni de state.

862