Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANAF, nou demers controversat. Gabriel Biriș: Lipsă de strategie și transparență

fisc.jpg

Image source: 
pixabay.com

Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor anunță că s-a sesizat din oficiu și va demara o anchetă, pe fundalul neînțelegerilor create de demersul celor de la Fisc, de a colecta datele proprietarilor de domenii de internet cu extenisa PUNCT RO. Autoritatea face referire, într-un răspuns pentru Hotnews, inclusiv la decizia Curții Europene care interzice transmiterea datelor personale între autorități ale administrației publice, fără înștiințarea în prealabil a persoanelor vizate.

Este doar ultima dintr-un șir de reacții de dezaprobare: cea mai importantă a venit chiar de la ministrul Comunicațiilor. Augustin Jianu a criticat public felul în care a comunicat ANAF și a transmis că nu va exista niciun protocol între instituția de colectare și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică, așa cum se anunțase inițial.

În ANAF este o lipsă totală de strategie și de transparență, susține, la RFI, Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Gabriel Biriș vorbește despre numeroasele probleme interne, inclusiv de infrastructură  și atrage atenția că astfel de demersuri aruncate în spațiul public fără o analiză prealabilă decredibilizează ANAF-ul:

„ În ANAF sunt tot felul de încercări de a îmbunătăți colectarea. Am senzația că e o imensă problemă de strategie și transparență.  Pe de o parte avem o imensă problemă cu infrastructura tehnică a ANAF-ului. Sistemele lor informatice stau să crape oricând pentru că nu s-au mai făcut investiții.(...)  Pare așa, că unele acțiuni sunt oarecum haotice sau că unii oameni din ANAF pur și simplu se trezesc vorbind despre subiecte care n-au încă ceva concret în spate. O strategie de implementare și o campanie de  comunicare. Adică să explici de ce vrei anumite chestii. (...) Poți doar să speculezi: în momentul în care vezi că sunt anumite informații care nu prea par a avea legătură cu colectarea fiscală, începi să te duci la orice, să speculezi, să te duci la tot felul de teorii ale conspirației. Rolul comunicatorilor din ANAF e să explice ce vor să facă. ”

 

Ascultă AICI interviul cu Gabriel Biriș: