Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANAF: Noi facilităţi pentru contribuabili şi ofensivă în online. Ce spun consultanţii fiscali?

tax.jpg

Image source: 
pixabay.com

Fiscul ar urma să adopte o serie de măsuri noi,  cu scopul de a îmbunătăți relația cu plătitorii de taxe și implicit de a crește colectarea. Printre ele și flexibilizarea modalității de poprire pe conturi, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF.  

Ar urma totodată ca penalitățile să fie revizuite sau chiar anulate, dacă plătitorul de taxe va decide să plătească eșalonat. Relația de ansamblu ar urma să fie îmbunătățită și de noua lege a prevenției – transmite premierul Grindeanu, după întâlnirea avută cu reprezentanții ANAF. Nu în ultimul rând, inspectorii Antifraudă urmează să acorde mai multă atenție comerțului online. Toate aceste măsuri ar urma să fie implementate până la mijlocul lunii viitoare.
Măsurile de substanță nu se iau de pe o zi pe alta – comentează, la RFI, consultantul fiscal Gabriel Sincu. O parte dintre intențiile ANAF-ului, continuă acesta, sunt firești pentru orice țară ce se dorește a fi civilizată. Mai departe, demersuri precum acesta au existat și în trecut, fără rezultate spectaculoase, amintește  Gabriel Sincu:

“Astfel de măsuri au avut nişte rezultate destul de limitate. Nu cred că neaparat aici este cheia unei colectări mai bune. Măsurile pe care noi, mediul de afaceri, le-am recomandat de fiecare dată au fost legate tocmai de extinderea bazei de impunere. Atâta vreme cât Codul Fiscal va fi măcinat de excepţii şi de facilităţi date pentru o anumită categorie sau alta, atunci cu siguranţă că vom avea tot timpul această problemă.Cota unică: un exemplu foarte bun despre care foarte multă lume discută în ultima vreme. Noi n-am avut niciodată cotă unică în România. Niciodată nu s-a putut spune că orice tip de venit obţinut în ţara asta e impozitat cu 16%, pentru că întotdeauna au existat excepţii.Nu pot fi rezolvate printr-o măsură anunţată de azi pe mâine. Lucrurile astea trebuie analizate, trebuie studiate, văzut impactul bugetar.” ”

 

 

Ascultă AICI interviul integral cu Gabriel Sincu: