Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corea de Sud şi Iranul utilizează începând de astăzi euro în schimburile comerciale

Coreea de Sud și Iranul vor utiliza, începând de astăzi, în schimburile comerciale, moneda euopeană euro, pe lângă dolarul american. În cadrul acordului care intră în vigoare astăzi, cele două țări s-au înţeles să își tripleze schimburile comerciale și speră ca acestea  să depășească 16 miliarde de euro pe an.

De la ridicarea parţială a sancţiunilor economice contra Iranului, unele operaţiuni financiare cu acestă țară nu pot fi realizate în dolari, astfel încât societăţile şi băncile riscă să se expună unor represalii americane.

Grupul francez BNP Paribas a fost sancţionat deja cu nouă miliarde de dolari în anul 2014 pentru  că a facilitat tranzacţii în dolari cu Sudanul, Iranul şi Cuba.

Soluţia este aşadar folosirea euro, idee acceptată de Seul, care a cerut mai întâi acordul Statelor Unite.

Iranul este de mai mult timp favorabil înlocuirii dolarului cu moneda europeană, ca referinţă în tranzacţiile petroliere.

Teheranul prezintă facturi în euro către francezii de la Total, spaniolilor de la compania de petrol Cepsa precum şi ruşilor de la Lukoil.

Chiar mai mult, Iranul solicită ca fondurile blocate ca urmare a sancţiunilor economice să fie restituite în euro şi nu în dolari.

După doi ani de negocieri, Iranul a semnat în iulie 2015 un acord cu marile puteri ale lumii prin care i-au fost ridicate cele mai multe dintre sancţiunile internaţionale impuse, în schimbul limitării programului său nuclear.