
Economie
Noi discuții pe Legea salarizării. Sorin Pâslaru (ZF): Multe vorbe, puține realități
Sunt negocieri tensionate: sindicaliștii din Poliție au anunțat deja că pregătesc pichetări și marșuri de protest, nemulțumiți de faptul că sporurile din Ministerul de Interne s-ar calcula la nivelul din 2009 și că orice eventuale creșteri s-ar regăsi pe hârtie, nu și în buzunarele angajaților. În paralel, "Cartel Alfa" solicită, într-o scrisoare deschisă, ca ministerul Muncii să renunţe la separarea salariilor de indemnizaţii.
O lege a salarizării unitare sustenabilă nu poate fi adoptată fără o serie de informații de bază, pe care autoritățile nu le au nici până acum, e de părere Sorin Pâslaru, de la Ziarul Financiar. El spune, la RFI, că există inechități în sistem, dar că majorările salariale nu se pot aplica de pe o zi pe alta, fără o analiză a eficienței și calității serviciilor din sistemul bugetar:
"Acolo cred că e un abuz de exprimare. Iar o luăm de la început fără să explicăm despre ce e vorba. Ei nici nu știu cât sunt salariile. Știți care e realitatea? A venit ministrul Muncii de anul trecut și a fost primul care a zis: Domnule, nu știm salariile în sectorul public pentru că nu sunt înregistrate în Revisal (Registrul General de Evidență a Salariaților). Să vedem și noi grupele de salarizare. 10 pafini în care să fie descrisă politica salarială actuală în România. Asta nu există pentru că nu se raportează. Multe vorbe și puține realități."
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunțat recent la un post de televiziune că veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel , să se majoreze cu 45%. Ministrul Muncii nu a dat alte detalii din proiect, dar a precizat că menține termenu-limită de adopatre 1 iulie, dată fixată în programul de guvernare.