Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Jianu la RFI: Hârtia suportă orice. Să fim prudenți și realiști

Numarul firmelor înregistrate în luna ianuarie  a scazut cu aproximativ o treime, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut – reiese dintr-o analiză făcută de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Asigurările, sănătatea și IT-ul sunt, potrivit raportului, printre cele mai afectate domenii. Consiliul identifică instabilitatea socială, lipsa de predictibilitate , birocrația și lipsa unei susțineri adevărate a antreprenoriatului drept principale cauze care ar provoca o scădere atât de abruptă.

Se culeg roadele unor măsuri care au erodat percepția în rândul antreprenorilor,  spune, la RFI, Florin Jianu, președintele Consiliului, până de curând ministru pentru Mediul de Afaceri. Florin Jianu dă exemplul formularului 088 și consideră că în România s-ar fi atins, din anumite puncte de vedere, limitele suportabiliătții:

Florin Jianu: Nu dau niciun răspuns guvernului. Lucrul acesta trebuie să se înțeleagă în mediul public. Eu mențin ceea ce am spus și înainte să fiu ministru și când am fost ministru și în acest moment, anume că mă preocupă ceea ce se întâmplă în economia românească. Eu provin din mediul de afaceri, am reprezentat mediul de afaceri de la poziții privind tinerii întreprinzători, la poziții europene sau ca ministru.  Continui o activitate a cărei onestitate și corectitudine nu pot fi puse la îndoială. Datele sunt luate de pe site-ul Oficiului Registrului Comerțului. 

Reporter: Date care arată o scădere uriașă a numărului firmelor înregistrate în ianuarie comparativ cu alte luni ianuarie din ultimii cinci, șase ani. Care sunt explicațiile? 

F.J: Sunt trei cauze. Prima se referă la predictibilitate și lipsa predictibilității în societate. Vedeți toate aceste convulsii sociale, tot ceea ce se întâmplă. Comunicarea publică și mesajul public sunt luate de această luptă surdă, în opinia mea, privind justiția sau celebra ordonanță 13. A doua cauză este reprezentată de birocrația excesivă și faptul că ea nu dă semne că s-ar simplifica. Eu am luptat pentru eliminarea formularului 088. În acest moment este eliminată numai sintagma formularului 088, dar aplicarea întregului mecanism din spate a rămas. A treia cauză este reprezentată de lipsa stimulentelor financiare, a accesului la finanțare. Anul trecut fondurile europene nu au fost prezente pentru mediul de afaceri. În acest moment nici fondurile europene, nici fondurile naționale nu sunt active. Estre adevărat că de la 1 februarie nu mai sunt plătite taxe pentru înregistrarea firmelor. Astfel, o explicație poate fi că foarte mulți dintre întreprinzători au așteptat 1 februarie ca să nu mai plătească taxe între 600 și 1000 de lei, iar o creștere poate să urmeze în luna februarie. Rămâne să vedem dacă într-adevăr se contrabalansează această scădere de aproximativ 40% de înscrieri de firme. 

Rep: Referindu-mă strict la cele trei explicații pe care le-ați identificat, aș putea afirma că birocrația nu este o chestiune de ieri, de azi. Prin urmare, de ce s-ar manifesta tocmai acum acești factori?

F.J: Cred că acum culegem roadele formularului 088. Pe de altă parte, este și un efect ce nu este măsurabil și se referă la percepție. În ceea ce privește percepția în economie, oamenii văd mesaje publice, văd cum în diverse clasamente europene și globale România scade abrupt câte 30 de poziții. Toate aceste lucruri care duc la o percepție publică negativă, fac ca la un moment dat să culegi „roadele”. Ele răbufnesc în economie. Cred că s-a ajuns la acea limită a suportabilității.

Rep: Vorbeați de predictibilitate. Acum este un guvern care are un program de guvernare numit fie ambițios, fie prea optimist. Cert este că acolo sunt niște obiective destul de îndrăznețe. Poate acest lucru transforma această guvernare în cea mai impredictibilă pentru mediul de afaceri? Se poate ca din dorința de a merge înainte cu acel program, care are și o tentă socială destul de pronunțată, mediul de afaceri să fie într-o continuă derută pentru că se poate interveni când nu te aștepți?

F.J: Politicile publice trebuie puse în aplicare în două moduri. Unu, în acord cu ce se întâmplă în economie și cu răspunsurile economiei. Atunci ne uităm pe cifre și vedem care sunt încasările la bugetul de stat, dacă ni se permite o măsură sau alta. Degeaba o pui în programul de guvernare, dacă economia reală nu dă răspunsurile potrivite. Hârtia suportă orice. În al doilea rând, o politică publică eficientă este una asupra căreia te întorci și vezi care sunt rezultatele reale. Nu este de ajuns să treci ca un tăvălug și să bifezi un număr de măsuri. Vă dau exemplu din domeniul economic eliminarea formularului 088. S-a eliminat sintagma „formularul 088”, dar câtă vreme în spate ai exact același mecanism, problema, în sine, nu este rezolvată. 

„Nu trebuie să decuplăm salariul din mediul public față de salariul din mediul real”

Discuţiile referitoare la creşterea salariului minim, apărute în contextul legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, arată numeroasele disfuncţionalităţi existente în economia României, stabilirea arbitrară a unui salariu minim, fără o fundamentare economică, nereuşind să rezolve problemele reale ale întreprinzătorilor şi ale salariaţilor – transmite Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Președintele Consiliului, până de curând ministru pentru Mediul de Afaceri. Florin Jianu, spune, la RFI, că decuplarea salariului din mediul public ar fi o gravă eroare și solicită prudență și realism

Rep: Ceea ce menționați sunt principii. Concret, există temeri în rândul antreprenorilor că ar putea urma decizii de pe o zi pe alta? Vă dau exemplul salariului minim garantat în plată. Există aceste temeri?

F.J: Trebuie să ne ghidăm după principii. Nu am spus întâmplător primul punct referitor la ce se întâmplă în economie. Încasările la bugetul de stat pe luna ianuarie și pe luna februarie nu arată că ar fi conforme cu programul de guvernare sau cu planurile guvernului. Nu trebuie neapărat să te arunci cu anumite politici publice care nu vor fi suportate de bugetul de stat și de economia reală. În ceea ce privește întrebarea punctuală privind salariul minim, nu trebuie să decuplăm salariul din mediul public față de salariul din mediul real. În al doilea rând, trebuie să existe un mecanism de crearea a acestui salariu minim care să aibă la masă sindicatele, patronatele și guvernul. Aceștia, pe baza unor instrumente extrem de concrete precum,  formulelor privind productivitatea, coșul zilnic, situația în economie, situația forței de muncă, a șomajului, să aibă un mecanism privind salariul minim.

Rep: Dumneavoastră spuneți că nu trebuie să te arunci, nu trebuie decuplate salariile, dar dacă totuși o faci, unde ajungi?

F.J: Este greu de spus ce anume riscăm. Este evident că riscăm stabilitatea și viitorul acestei țări. Cu aceste lucruri trebuie să avem mare grijă. Mesajul meu este să fim prudenți și realiști.