Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Google pierde o bătălie antitrust cu UE, tribunalul menține o amendă de 2,4 miliarde de euro

google-485611_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Google a pierdut procesul cu Comisia Europeană în care gigantul american era acuzat de încălcarea normelor antitrust. Tribunalul UE a menținut și amenda de 2.42 miliarde de euro, dar decizia nu e definitivă și poate fi atacată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Tribunalul UE a dat dreptate Comsiei Europene pentru amendarea companiei Google pentru încălcarea normelor antitrust. Decizia reprezintă un moment de referință pentru politica UE, care ar putea avea un impact asupra modelelor de afaceri ale marilor jucători din domeniul tehnologiei.

Conform CNBC preluat de Mediafax, hotărârea vine după ce Comisia Europeană a apreciat, în 2017, că Google și-a favorizat propriile servicii de comparare a prețurilor și a amendat compania cu 2,42 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pentru încălcarea normelor antitrust. Google, unitate a Alphabet, a contestat acuzațiile la cea de-a doua instanță supremă a UE.

În plus, instanța a confirmat și amenda la 2,42 miliarde de euro.

Decizia poate fi atacată cu apel la cea mai înaltă instanță a UE. Comisia Europeană (CE) și Google nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

Aceasta nu este prima dată când Tribunalul UE se pronunță asupra unui caz antitrust intentat de Comisia Europeană și îndreptat împotriva unui gigant tehnologic.

În iulie 2020, instanța a decis că CE nu a reușit să dovedească faptul că guvernul irlandez a acordat un avantaj fiscal companiei Apple - asta după ce instituția cu sediul la Bruxelles a cerut Republicii Irlanda să recupereze 13 miliarde de euro de la producătorul iPhone în 2016. Decizia instanței a însemnat o lovitură semnificativă pentru Margrethe Vestager, șefa UE în domeniul concurenței, și pentru echipa sa.