Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viitor incert pentru cea mai mare mină din America Centrală (reportaj)

mina_cupru_panama.jpg

Mina de cupru de la Donoso, Panama, 6 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Luis ACOSTA / AFP via France24

În mijlocul vegetației luxuriante de pe coasta Caraibelor, în Panama, un coș de fum vopsit în portocaliu, roșu și alb de 125 de metri înălțime servește drept reper pentru elicopterele care se apropie de cea mai mare mină din America Centrală, scrie corespondentul AFP.

Din aer, uriașa mină cu diametrul de un kilometru săpată în stânca de culoare gălbuie contrastează cu vegetația din jur. Activitatea minei,care a început în februarie 2019, ar putea însă înceta în câteva zile.

Președintele Panama, Laurentino Cortizo, a dat un ultimatum companiei canadiene First Quantum Minerals, care exploatează în prezent mina, pentru a accepta un nou contract de concesiune, care ar înzeci taxele datorate bugetului de stat.

„Ne-au dat un termen limită până pe 14 decembrie”, a declarat pentru AFP, directorul regional al companiei, Keith Green, un fost diplomat scoțian.

„Intenționăm să ajungem la un acord, dar negocierea este grea”, continuă fostul oficial al Ministerului de Externe britanic.

În cazul în care compania refuză termenii noului contract, va trebui să își înceteze activitățile în țară după ce a investit peste 10 miliarde de dolari în terasamente, construcția unei centrale electrice, a unui port, locuințele a 7.200 de angajați ai săi și achiziționarea de utilaj greu.

Președintele Cortizo și-a anunțat pe 18 ianuarie intenția de a intensifica condițiile de exploatare a șantierului. Prin noul contract, compania canadiană ar trebui să plătească aproximativ 375 de milioane de dolari pe an statului panamez, de zece ori mai mult decât până acum.

„Panama are dreptul inalienabil de a primi venituri echitabile pentru extracția resurselor sale minerale, deoarece cuprul este panamez”, a argumentat președintele Cortizo.

75% din exporturile țării

 „Este cea mai mare mină din America Centrală” și produce 300.000 de tone de concentrat de cupru pe an, spune domnul Green. Acesta contribuie cu până la 75% la veniturile din export ale țării și reprezintă 4% din produsul său intern brut (PIB), continuă el.

Producția acestui zăcământ de cupru, descoperit în 1968, la 240 km de capitală, părăsește țara din portul Punta Rincon, o infrastructură construită tot de compania canadiană.

În ciuda amenințării, compania canadiană continuă să exploateze și să facă investiții.

O nouă platformă de foraj, realizată în Statele Unite de către compania suedeză Epiroc, a fost inaugurată marți în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroși invitați, sosiți cu elicopterul de pe aeroportul Albrook al capitalei, o fostă bază aeriană din vremea când Statele Unite controlau canalul.

Platforma impunătoare de 200 de tone a costat aproximativ șase milioane de dolari.

„Există 200 de astfel de utilaje în America Latină, dintre care 50 în Chile, iar acum trei în Panama”, a declarat pentru AFP, Hans Traub, responsabil Epiroc pentru America Latină.

Utilajul, adus pe vapor, descărcat în portul Punta Rincon și transportat la mină cu 10 camioane, a fost apoi asamblat sub conducerea inginerului chilian Alex Gonzalez, care a lucrat anterior la Chuquicamata, cea mai mare mină de cupru cu cară deschisă din lume, situată în deșertul Atacama, în nordul Chile, și a cărui funcționare a început în 1915.

Extragerea resurselor minerale din pământ este ilegală în Costa Rica, precum și în Salvador, iar în prezent se află sub semnul întrebării în Panama. Este poate o moștenire a popoarelor mayașe, care, așa cum se știe, nu acordau mare importanță aurului.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24