
Economie
Investițiile în energia solară le vor depăși pe cele în petrol până la sfârșitul anului (AIE)
panouri_solare.jpg

Influențate de criza energetică și climatică, investițiile în tehnologiile fără emisii de carbon ar trebui să ajungă la 1.700 de miliarde de dolari în 2023, în timp ce aproximativ 1.000 de miliarde de dolari vor merge către petrol, gaze și cărbune, potrivit raportului anual al AIE privind investițiile în energie.
Aceste fluxuri, care acoperă energiile regenerabile (eoliană, solară etc.), nucleară, mașinile electrice, pompele de căldură etc., au crescut cu 24% pe an în perioada 2021-23. În același timp, sumele cheltuite pe hidrocarburi și cărbune au crescut cu doar 15% pe an.
"Energia curată progresează rapid, mai rapid decât își imaginează mulți oameni", subliniază directorul AIE, Fatih Birol: "Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari sunt direcționați către energia curată. În urmă cu cinci ani, acest raport era de 1-1".
În special, "energia solară este vedeta", notează raportul: "mai mult de un miliard de dolari pe zi ar trebui să fie destinați investițiilor în energia solară în 2023 (380 de miliarde pe tot anul), depășind pentru prima dată suma investită în producția de petrol", raportează experții agenției cu sediul la Paris - față de 370 de miliarde de dolari prevăzuți pentru producția de petrol (explorare și extracție).
Un alt exemplu, 90% din investițiile globale în producția de energie electrică sunt dominate în prezent de tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
Instabilitatea prețurilor combustibililor fosili, exacerbată de războiul din Ucraina, și măsurile de sprijin luate de Uniunea Europeană, China, Japonia și Statele Unite au consolidat această tendință.
Regele soare și Regele cărbune
Cu toate acestea, AIE lansează o serie de avertismente, în primul rând cu privire la ultra-dominanța Chinei și a economiilor avansate în această evoluție.
În pofida câtorva ”speranțe” (India, Brazilia și Orientul Mijlociu), investițiile în alte părți se află în dificultate, avertizează agenția, o ramură a OCDE, care face apel la comunitatea internațională să ia măsuri în această privință.
"Energia solară a fost încoronată ca o adevărată superputere energetică, ca principal mijloc de care dispunem pentru decarbonizarea rapidă a economiei", a reacționat Dave Jones, de la grupul de reflecție în domeniul energiei Ember.
Și totuși, "ironia este că unele dintre cele mai însorite locuri din lume au cele mai scăzute niveluri de investiții în energia solară, iar aceasta este o problemă care va trebui abordată", a adăugat el.
Un alt dezavantaj major semnalat de AIE este că cheltuielile pentru explorarea și producția de petrol și gaze vor crește cu 7% în 2023, o revenire la nivelurile din 2019, care va îndepărta și mai mult lumea de la calea spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, prevăzută pentru jumătatea secolului.
În 2021, într-un scenariu foarte mediatizat privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, AIE a subliniat necesitatea de a renunța imediat la toate proiectele noi de exploatare a energiilor fosile.
Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, care presupune să nu emitem mai multe gaze cu efect de seră decât putem absorbi, are ca obiectiv menținerea încălzirii globale sub 1,5°C pentru a evita efectele majore și ireversibile.
Or, numai cererea de cărbune a atins un nivel record în 2022, iar investițiile în acest sector în 2023 ar trebui să fie de șase ori mai mari decât cele recomandate de AIE pentru 2030, dacă vrem să ne îndreptăm spre neutralitate...
Anul trecut, giganții din domeniul petrolului și al gazelor au direcționat echivalentul a mai puțin de 5% din cheltuielile de producție către energii cu emisii reduse de carbon (biogaz, energie eoliană etc.) și captarea carbonului. Chiar dacă este ușor mai ridicată în cazul marilor companii europene, această proporție nu a crescut aproape deloc în ansamblu față de 2021, notează AIE.
Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com