Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima Casă: Clădirile consolidate, asimiliate ca noi. Analist: Per ansamblu, se revine la scopurile inițiale

prima_casa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernul a aprobat normele metodologice privind Programul Prima Casă din acest an. Plafonul total de garantare trece de 2,6 miliarde de lei (inclusiv prin reportarea unor sume necheltuite anul trecut) și, ca noutate absolută,  în program intră și locuințele supuse consolidării şi/sau reducerii riscului seismic. Condiția este ca lucrările să fi fost făcute cu cel mult cinci înainte de contractarea creditelor pentru achiziţionarea lor.

Programul Prima Casă 2017 revine la obiectivele inițiale, fixate în 2009, când a fost demarat. Este vorba în primul rând de stimularea constucțiilor și a pieței locuințelor noi, e de părere analistul Ion Radu Zilișteanu. Includerea locuințelor consolidate trebuie făcută după reguli foarte clare și stricte, susține Ion Radu Zilișteanu. În caz contrar, explică el la RFI, pot apărea incluiv portițe pe care le-ar putea specula dezvoltatorii imobiliari:

“Dacă nu sunt puse niște condiții foarte clare în ceea ce privește gradul de consolidare și de refacere a clădirii și dacă este vorba numai de o cosmetizare desigur că măsura nu pare corectă. A asimila un imobil zugrăvit să zicem cu o clădire nouă evident că este excesiv. Ar trebui ca în normele metodologice să fie cuprinse criterii foarte clare în ceea ce privește consolidarea și refacerea unei clădiri. (...) Sigur că ar putea să constituie o portiță, deși este greu de crezut că este posibilă o consolidare a unui imobil după șase ani de existență. (...) În general apartamentele vechi nu mai au potențial prea mare de creștere în actualele condiții economice. Faptul că imobilele noi vor avea condiții de creditare și de garantare mai atractive sigur că ar putea să conducă la o scumpire a lor.  (...) Cred că intențiile guvernanților sunt de a aduce programul la intențiile lui inițiale. În anul 2009, când a fost demarat acest program, gândirea guvernului de atunci a fost să încurajeze construcțiile noi. Realitatea a fost exact pe dos. ”  

 

Ascultă AICI interviul integral cu I.R.Zilișteanu:
912