Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Păun la RFI: Tergiversarea promulgării bugetului, viitor pretext pentru eşecurile guvernării

Tergiversarea promulgării bugetului creează o serie de păerturbări serioase: cea mai importantă, avertizează economiștii, vizează absorbția fondurilor europene, unul din pilonii principali pe care e construit planul de venituri și cheltuieli al guvernului. Pe de altă parte, explică la RFI economistul Cristian Păun, profesor la ASE, bugetul a pornit de la început cu probleme, cu o prognoză făcută nerealist în timpul campaniei. Încă de atunci, PSD a estimat venituri mai mari decât cele încasate propriu-zis pe final de 2016, fapt care, coroborat cu intrarea în vigoare a unori măsuri de relaxare fiscală, face ca țintele actualului executiv  să fie cel puțin optimiste.

În fine, tergiversarea promulgării bugetului ar putea fi folosită ulterior drept un pretext pentru coaliția la guvernare, dacă se vor rata anumite obiective, crede Cristian Păun:

„Gândiţi-vă că noi estimam că până la jumătatea anului va fi finalizată partea de ghiduri de contractare a acestor fonduri europene. Ori toată această amânare împinge către sfârşitul anului mult de tot derularea acestor proiecte de către instituţiile care trebuie să absoarbă într-un final aceste fonduri. Parcă vorbim de un optimism ceva mai exagerat. Dau doar un exemplu: dacă că uitaţi de cifrele din trecut o să vedeţi că niciodată încasările din TVA nu au crescut cât a crescut economia. Ei presupun că vor încasa, în ipotezele pe care au constuit acest buget, cam cu 5% mai mult din TVA, în condiţiile în care TVA a scăzut şi în condiţiile în care niciodată nu am avut un ritm de creştere a încasărilor care să coincidă cu ritmul prognozat pentru economie în ansamblu. Arată clar că ei nu înţeleg că şi guvernul trebuie să se descurce în condiţiile unor resurse limitate. (...) E clar că această situaţie va putea fi invocată în cazul oricărui eşec legat de guvernare. Ceva de genul n-am fost lăsaţi să aplicăm programul de guvernare.”

Bugetul este la președintele Iohannis, pentru promulgare. Acesta a precizat încă recent că dorește să analizeze mai atent documentul, înainte de a-i da undă verde sau, eventual, a-l retrimite în parlament. Premirul Grindeanu și președintele PSD, Liviu Dragnea, susțin însă că ar fi un buget echilibrat, că deficitul nu va fi depășit și cer o decizie rapidă de la Cotroceni.

 

 
Asculta aici precizarile facute de economistul Cristian Paun la RFI: