Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creşterea economică a României le eclipsează pe cele din Uniunea Europeană

Conform datelor studiului Bloomberg, confirmate şi de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul patru din 2020, economia României a depăşit celelalte state ale Uniunii Europene, după ce Guvernul a optat să nu impună tipul de restricţii severe care au închis cea mai mare parte a continentului.

În studiu se arată că PIB-ul al României nu doar că a crescut faţă de precedentele trei luni, ci a urcat faţă de aşteptările analiştilor de peste zece ori. Astfel, ţara noastră a înregistrat în trimestrul patru din 2020 cel mai semnificativ avans – 5,3 % - în rândul statelor din Uniunea Europeană care au raportat datele până acum. În acelaşi studiu, specialiştii apreciază că România a evitat recesiunea în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), după ce înregistrat un declin al economiei de 12,2% în trimestrul doi din 2020. Chiar dacă se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din UE, autorităţile au reuşit majorarea investiţiilor publice la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce a sprijinit sectorul construcţiilor, în timp ce industria IT a rămas la un nivel solid. Datele respectivului studiu au fost confirmate la RFI şi de purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, care a declarat:

„Înainte de a observa această creştere cu 5.3 % a PIB-ului României pe trimestrul IV 2020, faţă de trimestrul III al aceluiaşi an, dacă ne raportăm la cifrele anului 2019, vom observa totuşi o scădere uşoară de 1,7 %.  Oricum, este o scădere foarte mică şi revigorarea economiei româneşti pe acest ultim trimestru IV constituie un foarte bun semnal pentru ceea ce s-ar putea petrece în anul în care ne aflăm deja. Să observăm că datele la care deja ne referim reprezintă o estimare semnal, este o primă estimare a PIB-ului anual. Date complete asupra faptului cum au evoluat anumite sectoare economice la formarea PIB vom avea odată cu prezentarea estimărilor provizorii pe trimestrul I, ceea ce se va întâmpla pe 9 martie 2021. Este momentul în care INS va avea detalii privind ce componente ale economiei româneşti au determinat această creştere.”

 

În ceea ce priveşte ramura sau ramurile economiei care au adus această creştere, reprezentantul INS, Vladimir Alexandrescu a apreciat că:

„Fără a intra în detalii, este de observat că au fost domenii care au suferit scăderi pronunţate şi un sector care a cunoscut o creştere faţă de anul 2019, acesta fiind cel al construcţiilor. Acesta a avut o creştere de 15 % faţă de anul precedent 2019. Se pare ca acest domeniu a contribuit destul de mult la creşterea PIB în ultimul trimestru al anului 2020, dar date concrete vom avea la începutul lunii martie.”

 

În plus, oficialul INS a remarcat şi evoluţia economiilor în Uniunea Europeană, făcât şi un comentariu în ceea ce priveşte tipul economiei româneşti, statistica nefăcând altceva decât să consemneze ceea ce se întâmplă în anumite sectoare:

„S-a văzut chiar la finalul anului (n.r. 2020) această scădere globală de 3,9 % şi pentru noi. Este o scădere minimală, raportat la alte ţări care au avut probuşiri cu mult mai puternice, gen Marea Britanie sau Franţa. Englezii au anunţat că nu au mai avut o asemenea prăbuşire a economiei, de la 1700. Şi francezii au avut o cădere mare şi chiar ţări puternice, precum Germania. Noi, se pare că ne-am mişcat mai binişor şi când ai o economie mai mică şi este vorba de perderi, acestea sunt mai mici. Dar când economiile sunt mari, şi pierderile sunt pe măsură.”

 

 

Trimestrul patru din 2020 a fost bun şi pentru alte părţi din Europa de Est: Ungaria şi Bulgaria au raportat ambele creşteri neaşteptate faţă de precedentele trei luni, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în timp ce Lituania pare să fi avut anul trecut cea mai bună performanţă din blocul comunitar.