Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza de personal din HoReCa: Între teama de un nou lockdown și salariile tentante din străinătate

waiter-5513560_19201.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pandemia a schimbat criteriile după care românii își aleg locul de muncă. Stabilitatea a devenit cel mai important aspect, mai important chiar decât banii sau oportunițile de creștere în carieră. Angajații din industria HoReCa au fost cei mai loviți de criza cauzată de covid-19. Pe mulți dintre cei care au rămas fără un loc de muncă îi găsim azi în retail de unde, în ciuda salariilor mai mici, nu vor să se mai întoarcă la vechii angajatori pentru că le este teamă că poate vine un al patrulea val, spune Ana Călugăru, reprezentant eJobs. "În plus horecarii mai au o problemă: nu doar cei din România și-au reluat activitatea, ci și cei din străinătate".

Piața muncii își revine treptat după criza provocată de pandemie. Anul trecut raporturile dintre angajatori și angajați erau clar în favoarea primilor. Dovadă sunt recordurile de aplicări pentru locuri de muncă. Platforma eJobs a avut un vârf de 1.5 milioane, fapt nemaîntâlnit în ultimele 2 decenii. Acum numărul de joburi noi a început să crească și a ajuns în iunie la aproape 36.000, cu 10 procente mai mult decât în luna mai.
În perioada de restricții dure industria Horeca a fost cea mai afectată. Acum, odată cu relaxările măsurilor anti-epidemice, cererea de forță de muncă a crescut, doar că nu prea își găsește răspuns. Mulți dintre cei care și-au pierdut anul trecut locul de muncă s-au reorientat către alte domenii de teama unui nou val pandemic, explică Ana Călugăru, PR Manager la eJobs:

"Lovitura pe care a primit-o acest domeniu a avut un impact atât de mare în credibilitate angajatorilor, încât candidații care și-au găsit joburi în alte domenii, cei mai mulți s-au dus între retail de exemplu, acestor candidați le este teamă să se întoarcă acum în HoReCa. Chiar dacă HoReCa promite salarii, cel puțin pe perioada verii și a sezonului turistic, promite câștiguri mai mari decât retailul. Dar și-a pierdut din acest criteriu al stabilității. În ultimul an a devenit, de departe, cel mai important pentru candidați, mai important decât salariile, mai important decât beneficiile extrasalariale, mai important decât oportunitățile de creștere în carieră. Candidați care în 2020, în 2019, lucrau în HoReCa, îi găsim astăzi în retail, de exemplu, și nu mai vor să se întoarcă la vechii angajatori pentru că le este teamă că poate vine un al patrulea val și vor fi în situația de a-și găsi din nou de muncă și nu știu cât de ușor ar putea să facă acest lucru.

În plus horecarii mai au o problemă cu care se confruntă în acest moment. Nu doar cei din România și-au reluat activitatea în ritmul similar celui din 2019 ci și cei din străinătate. Cu ce vin ei în plus: promisiunea unui salariu și a unor beneficii mult peste cele din România".

În privința salariilor Ana Călugăru spune că așteptările românilor după pandemie sunt echilibrate, mult mai echilibrate decât înainte. 

“Inclusiv cei foarte tineri, despre care existau o serie de mituri că ar cere 1.000 de euro fără să știe să facă nimic, ei bine lucrurile s-au schimbat destul de mult. Nu doar că vin mult mai bine pregătiți la interviuri, nu doar că încearcă să aplice mai țintit pe joburile care chiar li se potrivesc, dar și când vine vorba despre beneficii salariale sau salarii, sunt mult mai conectați la realitate. Vorbim de tineri care au, de exemplu, maximum 2 ani de experiență și se așteaptă să câștige unde între 1.800 și 2.500 de lei. Ultimul an a calibrat foarte mult așteptările salariale ale românilor și i-a făcut cumva să înțeleagă că piața nu mai este, sau nu mai era, a candidaților ci a angajatorilor. Acum redevine o piață a candidaților, s-ar putea să avem așteptări salariale crescute, în special acolo unde știu și ei că angajatorii au probleme în a găsi un număr suficient de mare de candidați. Pentru HoReCa, de exemplu, unde se caută în special entry-level, oameni destul de tineri, vorbim de așteptări salariale undeva între 2.000 și 3.000 de lei pe lună”.