
Economie
"Simptomele" Omicron pe lanțul de producție și aprovizionare
magazine--supermarket-rafturi_goale.jpeg

Contagiozitatea foarte ridicată a variantei Omicron a coronavirusului implică un risc sporit pentru companii. Acestea ar putea să-și întrerupă activitatea din cauza infectării simultane a unui mare număr de angajaţi. Acest lucru ar putea avea consecințe în cascadă pe lanțurile de producție și aprovizionare în toate domeniile economiei. Interdependeța între țări pentru a-și asigura materiile prime sau componentele necesare aduce și mai multe vulnerabilități în acest context.
Analistul economic Aurelian Dochia admite că un pericol există, dar amintește că datorită politicii flexibile practicate în Europa și în alte țări ale lumii, nu s-a ajuns la o întrerupere a aprovizionării, iar în ceea ce privește produsele de strictă necesitate nu au existat probleme și nu au apărut momente de panică. El avertizează însă că aceste dificultăți pe lanțurile de aprovizionare vor pune presiune și mai mare pe inflație:
Există riscul unui nou șoc așa cum am văzut la începutul pandemiei când nu eram încă pregătiți pentru ce urma să vină și dacă ne amintim imaginilie cu oamenii din magazine care goleau rafturile cu hârtie igienică și alte produse de strictă necesitate evident că îngrijorarea este legitimă. Mai ales că avem și un exemplu în China unde există o politică de toleranță zero față de îmbolnăvirile cu covid, în care multe localități au fost pur și simplu închise, în izolare totală, și într-adevăr au apărut probleme în aprovizionarea cu produse de strictă necesitate chiar. Un pericol există. Să sperăm că nu ajungem totuși până acolo. Până acum, politica flexibilă care a fost practicată în Europa și în alte țări ale lumii, în ciuda unor neajunsuri în aprovizionare nu s-a ajuns la o întrerupere a aprovizionării, iar în ceea ce privește produsele de strictă necesitate nu au existat probleme și nu au apărut momente de panică. (...) Evident că toate aceste probleme pe lanțurile de aprovizionare au constituit unul din factorii care au pus presiune pe prețuri și au mărit inflația. Și situația asta va contoinua, nu există perspective imediate de redresare.