Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rolul crizei din Kazahstan în prăbușirea criptomonedelor

bitcoin_kazakhstan.png

Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Tăierea internetului în Kazahstan începând de miercuri, ca răspuns la protestele împotriva celor aflați la putere, a diminuat cu aproape 15% capacitatea globală de a crea bitcoin. A urmat o scădere bruscă a prețului principalelor criptomonede, dar cauzele sunt mai multe... O analiză France24:

O consecință neașteptată a crizei din Kazahstan a stârnit un val de îngrijorări în rândul deținătorilor de criptomonede, principalele valute de acest tip fiind în scădere începând de miercuri, 5 ianuarie.

În urma crizei politice din Kazakhstan, apar tot mai multe mesaje pe site-uri și forumuri de specialitate cu privire la posibila „înrăutățire a situației din cauza scăderii valorii criptomonedelor”

A doua țară din lume la mineritul de Bitcoin

Această preocupare ilustrează importanța pe care această țară din Asia Centrală a atribuit-o în ultimele luni ecosistemului bitcoin, dar și al altor monede dematerializate alternative, foarte prețuite de speculanți. Dovada: la scurt timp după oprirea internetului impusă miercuri întregii țări, aproape 15% din capacitățile globale de minerit de bitcoin practic s-au evaporat (mineritul este crearea de criptomonede prin intermediul unor calcule intense realizate de calculatoare foarte mari consumatoare de energie).

Cele întâmplate „confirmă poziția Kazahstanului drept a doua țară ca importanță în crearea de criptomonede, după Statele Unite”, subliniază revista Fortune.

„Știm din aprilie 2021, că o scădere a capacităților globale de minerit poate duce la o scădere bruscă a prețurilor criptomonedelor, lucru de care oamenii se tem și de această dată”, amintește Nathalie Janson, economistă și specialistă în criptomonede la Școala de Business Neoma, Franța.

În primăvara anului trecut, Beijingul a decis să excludă din China numeroasele companii „miniere”, pe motive de mediu, cu scopul de a favoriza moneda electronică oficială chineză, lucru care a dus la o scădere cu aproape 50% a prețului bitcoin în două luni.

Acest exod forțat stă și la originea ascensiunii Kazahstanului în ecosistem. „Aceste companii căutau locuri în care electricitatea necesară pentru a rula numeroasele computere să nu fie prea scumpă, iar Kazahstanul – bogat în petrol și unde prețurile la energie sunt controlate – părea a fi candidatul ideal”, subliniază The Block, o companie de analiză a tendințelor pieței criptomonedelor. Peste 110 noi companii „miniere” au solicitat permisiunea de înființare în Kazahstan în perioada iulie-decembrie 2021.

Val de vești proaste

„Cu toate acestea, nu trebuie să concluzionăm că scăderea prețurilor este direct legată de oprirea internetului în Kazahstan. Aceste scăderi au mai degrabă de-a face cu deciziile luate de Rezerva Federală Americană (Fed)”, susține Vincent Boy, analist la IG France. Jerome Powell, președintele Fed, a anunțat într-adevăr, miercurea trecută, o înăsprire a politicii monetare a SUA. „Asta presupune sfârșitul contextului de circulație liberă a banilor, care a făcut mai ușoară asumarea riscurilor, cum ar fi investiția în criptomonede”, explică Nathalie Janson.

Economista consideră totuși că situația de criză din Kazahstan ar fi „accentuat tendința descendentă”. Este, de fapt, „prima dată când un eveniment geopolitic afectează direct și brutal un jucător important din acest ecosistem. Acest lucru poate să fi zdruncinat încrederea investitorilor”, explică Nathalie Janson. Situația din Kazahstan ar fi servit, în acest context, la dezvăluirea anumitor slăbiciuni la care investitorii nu s-au gândit neapărat.

Mai ales că, în același timp, guvernul Kosovo a decis să interzică „exploatarea” bitcoin, în încercarea de a economisi energie, pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze. Această țară de dimensiuni reduse este departe de a avea importanța Kazahstanului pe harta criptomonedelor, dar este o zonă în care mineritul devine din ce în ce mai popular, mai ales în rândul tinerilor din nordul țării ”, explică BBC.

Este imposibil de prezis cu exactitate în ce măsură evenimentele din Kazahstan au contribuit la căderea bitcoinului, deoarece „nu există precedent pentru comparație”, explică Nathalie Janson.

Pe de altă parte, va fi interesant „să vedem cât de repede vor găsi aceste companii miniere o alternativă pentru a-și relua activitățile”, iar pentru Vincent Boy această criză poate fi considerată drept un prim „test (...) al reacției jucătorilor și  investitorilor din acest ecosistem la un eveniment brutal și neașteptat”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.