Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu vom circula pe A1 Sibiu-Pitești mai devreme de 10 ani?

a1-sibiu-pitesti-autostrada-proinfrastructura_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Asociatia Pro Infrastructra / Facebook

Tardiv, asta spune CNAIR despre contestația depusă de un constructor la licitația secțiunii 3 a autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti (lansată în septembrie 2020). CNAIR a avut nevoie de un an de zile ca să răspundă, în bătaie de joc, la clarificările cerute de constructor, spune Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură. În opinia sa, cel mai mare risc al acestui proiect este cel geotehnic. "Nimeni nu știe la ce să se aștepte că va găsi în tunelurile care trebuie săpate prin munte".

Reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere cataloghează drept tardivă contestaţia depusă de unul dintre constructorii înscriși la cea mai scumpă licitație lansată vreodată în România, Secţiunea 3 a autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti.
Astaldi vrea astfel să prelungească termenul-limită pentru depunerea ofertelor "pentru că nu are încă toate documentele pregătite ca să participe la licitaţie", susține purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.
Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură spune că nimeni nu depune o contestație de 141 de pagini doar pentru a trage de timp. În opinia sa, cel mai mare risc al acestui proiect este cel geotehnic. Nimeni nu știe la ce să se aștepte că va găsi în tunelurile care trebuie săpate prin munte, avertizează Ionuț Ciurea:

Când a răspuns CNAIR la clarificări? Că din momentul ăla poți să spui <hai să fac o contestație pentru că ați răspuns aiurea la clarificări>. Deci Compania de Drumuri are nevoie de un an de zile ca să răspundă la cererea de clarificări, în bătaie de joc, cu truisme și cu multe, multe neconcordanțe, ba chiar cu lucruri care se bat cap în cap. Și după aceea are pretenția de la ofertanți să depună niște oferte tehnice și financiare pe ghicite și bineînțeles care să și țină în teren. (...)
Este primul segment adevărat de autostradă montană care va fi făcut în România pe o documentație proastă, criticată de Comisia Europeană, care până la urmă e finanțatorul. Dacă nu îți asculți nici finanțatorul, atunci pe cine asculți? Comisia Europeană a spus încă din 2013 că trebuie actualizat studiul ăla de fezabilitate.