Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine-i de vină pentru preţurile la energie? Mituri şi realităţi

bec.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/ColiN00B

Prețurile la energie au crescut în România pentru că au crescut în toată Europa, dar și pentru că am adoptat politici proaste, precum legea plafonării și compensării. Legea probabil a împins prețurile în sus mai mult decât s-ar fi întâmplat fără nicio măsură de sprijin, se arată în Raportul Expert Forum 2022, Energie și Politică, prezentat joi.

Nu există cauze obscure sau comploturi care să ducă la creșterea prețurilor la energie, a spus Otilia Nuțu, expertă în Energie, în cadrul unei dezbateri online prilejuită de lansarea raportului EFOR 2022 ENERGIE ŞI POLITICĂ. Potrivit acesteia, este foarte posibil ca cel puțin o parte din creșterile de  prețuri pe care le vedem să fie un efect nedorit tocmai al legii plafonării și compensării prețurilor.

Otilia Nuțu, expert Energie

 

 • Prețurile la energie au crescut în România pentru că au crescut în toată Europa, dar și pentru că am adoptat politici proaste, precum legea plafonării și compensării. Legea probabil a împins prețurile în sus mai mult decât s-ar fi întâmplat fără nicio măsură de sprijin.
   
 • Criza prețurilor n-are legătură cu liberalizarea – n-a fost niciun șoc la liberalizarea consumului casnic de gaze naturale din vara lui 2020, dimpotrivă, prețurile au scăzut cu cca 27%, iar reducerea s-a menținut până în vara lui 2021, când prețurile au început să crească peste tot în Europa.
   
 • Nici modelul european de piață nu e greșit, iar prețurile energiei electrice n-au crescut ”din cauza certificatelor de emisii”. S-a înțeles tocmai pe dos: prețurile energiei au crescut din cauza deficitului de gaz, adâncit intenționat de Gazprom din vară încoace, iar prețul certificatelor de emisii a crescut și el tot din cauza crizei de gaz. Faptul că ar fi fost speculații pe piața certificatelor și de aceea au crescut costurile cu CO2 s-a dovedit un fake news de proporții. 
 • În Europa, consumul de gaz a crescut semnificativ în prima jumătate a lui 2021, dar apoi s-a prăbușit din cauza prețurilor; unde s-a putut, mai ales în producția de energie electrică, ne-am întors la cărbune, rezultând o creștere rapidă a prețului certificatelor de CO2.
   
 • Gazprom are o parte importantă de vină – și-a onorat la limită contractele cu europenii, preferabil golindu-și din vară depozitele de înmagazinare din Europa, a livrat cât s-a putut de puțin pe conducte – cu excepția ”prietenilor” de pe Nord Stream și Turk Stream, ca să transmită un mesaj clar. În general, strategia Gazprom a fost să abuzeze de regulile europene, respectându-le formal tocmai ca să arate că regulile europene sunt cele care dau greș.
   
 • La noi, legea plafonării și compensării n-are legătură nici cu problema, nici cu soluția: prețurile au crescut rapid în jumătatea a doua a lui 2021 pentru consumatorii industriali, înainte de casnici, ceea ce va însemna inflație în 2022 – inflația e cea care ne va lovi buzunarul personal, mai curând decât facturile la energie.
   
 • Pentru gazele naturale, până în noiembrie prețurile pentru noncasnici crescuseră cu aproape 80%, în timp ce la casnici rămăseseră cam la fel; consumul industrial a început să scadă încă din vară, deci nicio surpriză scăderea PIB din trimestrul IV și creșterea inflației.(Sursa: Raport Expert Forum)

 

"Creșterea prețurilor energiei a fost una globală; totuși în Europa și la noi în regiune există dovezi clare că Rusia a profitat de această criză globală pentru șantaj politic, accelerând creșterea prețurilor pentru gazele naturale – adică lovindu-ne indirect și prin prețurile mai mari pentru energia electrică și certificatele de emisii. Nu știm cât ar fi fost prețul dacă Rusia n-ar fi făcut acest joc, dar există deja un consens la nivel UE că Rusia a mărit intenționat deficitul de gaz din piața europeană, iar prețurile ar fi fost mai mici dacă nu făcea asta", se mai arată în raportul Expert Forum, publicat joi.

 

"Ce facem totuși cu consumatorii? Cum gestionăm însă efectele, de pildă creșterea prețurilor pentru consumatorii finali, pentru a nu ajunge la reale crize sociale? Comisia Europeană a publicat încă din octombrie 2021 o listă de măsuri recomandate pentru a depăși criza actuală a prețurilor. Printre măsurile pe termen scurt avem: Ajutoare pentru consumatorii casnici vulnerabili la creșterile de preț, fie în bani, fie prin plata parțială a facturii de la buget,  Amânări temporare la plata facturilor și evitarea debranșărilor în această perioadă sau Reducere de taxe și impozite – tot pentru consumatorii vulnerabili sau în sărăcie energetică, nu pentru toată lumea la fel.

Dacă ne uităm la pachetul pe termen mediu propus de Comisia Europeana, observăm că România face fix invers. Adică zero preocupări pentru accelerarea măsurilor de eficiență energetică la consumatorii casnici, ca să le reducem facturile reducând pierderile de energie prin pereți; zero interes pentru investiții în capacități de producție de energie, pentru măsuri de securitate energetică, ori măcar pentru conștientizarea problemei.

În schimb, vorbim din nou de ”reglementarea prețurilor”, adică taman invers decât recomandă Comisia cu facilitarea accesului consumatorilor la oferte realmente diversificate sau chiar pentru producerea proprie a energiei, acolo unde se poate.  ", se mai arată în raportul Expert Forum.

Dezbaterea Expert Forum pe energie poate fi urmărită aici: