Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Energiei: Criza din Ucraina nu va afecta aprovizionarea cu gaze naturale a României

gaze naturale 2.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

"Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării", a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

El a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

"Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat - n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România.

Preţul gazelor este în scădere pe bursele internaţionale, a mai spus Popescu. De exemplu, acum este la jumătate faţă de preţul din decembrie.

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: "Am avut ieri (luni - n.r.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie".

El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

La rândul său Eric Stab, CEO şi preşedinte al Engie România, prezent și el la evenimentul ZF Power Summit 2022, a spus că escaladarea situaţiei din Ucraina poate aduce noi creşteri ale preţurilor energiei, potrivit Mediafax.

El a subliniat că este nevoie, mai mult ca niciodată, de protejarea consumatorilor vulnerabili, precizând că 20% din consumatorii din Franţa sunt consideraţi vulnerabili, în timp ce în România doar 2% din consumatori sunt protejați, potrivit legislaţiei actuale.

Aurul şi petrolul s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să menţină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, transmite Bloomberg.