Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dobânzile cresc, locuințele se scumpesc. Mai luăm credite ipotecare?

Dobânzile au început să crească puternic inițial din cauza inflației peste care s-a adăugat și războiul dus de Rusia în Ucraina. Indicele ROBOR a crescut puternic după decizia BNR de majorare a dobânzii de politică monetară și săptămâna viitoare e așteptată o nouă astfel de decizie care să împingă dobânda până la 3%. Suntem abia la începutul unei perioade de creștere a dobânzilor, spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar. 

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, IRCC, a crescut la 1,86%, de la 1,17%. Consecința directă este creștere ratelor în cazul celor care au luat credite după luna mai 2019 când a fost introdus acest indicator care se publică o dată la 3 luni. 
Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, care era la începutul anului de 3,02%, a ajuns azi la 4,60%, o creştere de peste 50%.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, spune că suntem abia la începutul unei perioade de creștere a dobânzilor. Deși creditele ipotecare vor deveni mai împovărătoare, el estimează că locuințele vor continua să se scumpească:


La noi încă dobânzile sunt jos, inclusiv la credite, față de cât este inflația, dar nu întotdeauna se respectă regula că dbânzile trebuie să fie mai mari decât inflația. Creșterea de dobândă vine din spate, dobânzile vor crește. (...) Dacă tu vrei să iei o casă ca să locuiești în ea, eu cred ca este ok pentru că încă în România prețurile la case sunt jos. Când vor apărea noile apartamente cu noile prețuri, atuncea va fi un test să spunem al pieței, dacă clienții vor putea să plătească și vor dori să plătească noile prețuri. Dar să știți că până la urmă vor plăti.