Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de scumpă e viața în România raportat la venituri

credit-squeeze-gce3b7b519_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

O familie din România cheltuiește aproape toți banii pe care îi câștigă pentru traiul de zi cu zi. Cei mai mulți bani se duc pe mâncare, pe facturi și pe taxe. Cheltuielile pentru investiţii deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei: 0,3%. Educația are alocat un procent de doar 0.6%. Adrian Codîrlașu vice-președinte CFA România, Asociația Analiștilor Financiari Certificați Internațional spune că e nevoie de educație financiară pentru ca oamenii să economisească mai mult, iar statul, dacă vrea să ajute populația, ar putea umbla la taxarea muncii, una dintre cele mai ridicate din UE.

În ultimele trei luni ale anului trecut veniturile totale ale unei gospodării din România erau, în medie, de 6055 lei. 
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, cheltuielile lunare totale ale unei gospodării au fost, în medie, de 5291 lei. 
Asta înseamnă că 87% din banii unei familii din România se duc pe traiul de zi cu zi: o treime pe mâncare, apoi pe facturi și taxe la stat. 

De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în România? Ce măsuri fiscale ar putea lua statul pentru a ajuta populația? Răspunde acestor întrebări Adrian Codîrlașu vice-președinte CFA România, Asociația Analiștilor Financiari Certificați Internațional.