Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci țări s-au unit pentru a furniza gaze în Europa

N. Ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă mesaj de Ziua Satului Românesc
Premierul Nicolae Ciucă mesaj de Ziua Satului Românesc
Sursa imaginii: 
gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și a Europei este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență.

 

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

„Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii. Orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și – la o scară mai largă – a Europei are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă și sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la Sofia.

”Deşi este un moment de sărbătoare, autorităţile la nivel european trebuie să „rămână realiste” şi să conştientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, în aşa fel încât Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia. Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut să fim şi mai uniţi în eforturile noastre pentru a găsi soluţii pentru a asigura energia necesară iarna aceasta, dar şi pentru viitor, în logica sustenabilităţii şi a protecţiei mediului. Mai mult, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză.” 

Acesta a precizat că trebuie continuată colaborarea cu partenerii pentru sporirea capacităților de producție.

„De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest. Punerea în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deși evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului și pentru toți beneficiarii lui, trebuie să rămânem realiști și să recunoaștem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibili fosili din Rusia”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a adăugat că această criza energetică resimțită de întreaga Europă a unit și mai mult statele în eforturile de a găsi soluții pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât și pentru viitor, respectând principiile sustenabilității și protecției mediului.

În plus, cooperarea regională și soluțiile dezvoltate de aceste state sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză.

„Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei. În același timp, toți cei prezenți aici suntem conștienți de faptul că investițiile în exploatarea gazelor naturale și în infrastructura de transport aferentă sunt investiții pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050.
Includerea gazelor naturale și al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenți politici, oameni de afaceri și investitori, predictibilitatea mult dorită. Doresc să îi felicit pe toți cei care – de-a lungul anilor – au investit voință politică, resurse și tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia -Bulgaria în realitate. România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El le-a mulțumit fostului premier Petkov și prim-ministrului Mitsotakis pentru angajamentul lor de a finaliza acest Interconector. Potrivit premierului, Interconectorul aduce valoare nu doar Coridorului Sudic, ci și Coridorului Vertical și gazoductului BRUA, proiect de mare importanță pentru România, Bulgaria, Ungaria și Austria.