Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producția legală de canabis, o afacere cu mari perspective în Germania

canabis_germania.jpg

Situl de lângă Dresda al producătorului german de canabis Demecan, 28 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© JENS SCHLUETER / AFP via France24

Într-un fost abator recent renovat de lângă Dresda, la Ebersbach, start-up-ul german Demecan cultivă de un an canabis „made in Germany”, în deplină conformitate cu legea, transmite AFP.

Demecan face parte din clubul închis al companiilor cu licență în producția și comercializarea acestui „aur verde” în Germania, autorizat din 2017, în scopuri medicale. Producătorii așteaptă cu nerăbdare legalizarea canabisului de agrement, promisă pentru 2024 de guvernul lui Olaf Scholz, în ciuda controverselor.

10% din capacitate

Încă de la intrare se poate distinge un miros puternic. Sute de muguri de marijuana înfloresc în mai multe încăperi, într-o lumină galbenă orbitoare.

„Am putea dezvolta instalațiile de cultivare a canabisului de agrement”, spune directorul general al Demecan, Philipp Goebel.

Coaliția de guvernare din Germania, condusă de social-democrați, a prezentat recent o foaie de parcurs pentru legalizarea consumului de canabis de agrement. Dacă legea va fi adoptată și validată de Comisia Europeană, orice adult va putea să cumpere și să dețină între „20 și 30 de grame” destinate consumului propriu, grație unei rețele controlate de magazine și producători, pe tot teritoriul Germaniei.

În imensul complex de 120.000 de metri pătrați, compania produce o tonă de canabis pe an, dar instalația nu este folosită la capacitate maximă.

Demecan și-ar putea „înmulți cu zece” producția pe termen scurt pentru a răspunde următoarelor cereri, potrivit domnului Goebel.

Recoltarea se realizează la fiecare două săptămâni. Angajații desprind florile de canabis de pe tulpinile lungi, înainte ca acestea să se compacteze și apoi să se usuce.

„Îmi place foarte mult meseria asta, nu este ca celelalte”, spune Sven Sköries, 34 de ani, cu o tulpină de canabis în mână. Este student la horticultură.

Într-o regiune cu o populație bătrână, cu lipsă de forță de muncă, aici nu se pune nicio problemă în recrutarea și ocuparea sutelor de posturi din companie. „Este un produs la modă, care trezește un interes puternic”, explică domnul Goebel.

„Este un sector nou, foarte interesant pentru mine”, confirmă Jana Kleinschmidt, în vârstă de 25 de ani, în timp ce taie florile de canabis cu foarfeca.

Demecan livrează cutii mici farmaciilor, unde sunt depozitate bile de canabis uscate, destinate a fi consumate de către pacienți pentru a calma durerile.

Compania are, de asemenea, o licență pentru a importa 20 de tone de canabis din Canada pe piața germană.

„Aprovizăm 55% din piața germană”, spune domnul Goebel, care, prin urmare, consideră că se află în „pole position” în cazul legalizării.

Donatori generoși

Canabisul de agrement ar putea atinge o cifră de afaceri de 4 miliarde de euro pe an în Germania, potrivit unui studiu al Universității Heinrich-Heine din Düsseldorf.

Prin urmare, în ultimele luni, strângerea de fonduri s-a înmulțit pentru a pregăti acest început.

Start-up-ul berlinez Cantourage, producător de medicamente pe bază de canabis, a introdus 15% din capitalul său la Bursa de Valori din Frankfurt la mijlocul lunii noiembrie.

Cansativa, singura platformă germană de vânzare online de canabis terapeutic, a strâns 15 milioane de dolari (14,2 milioane EUR) în februarie, cea mai mare parte a donației rapperul american Snoop Dogg.

Iar compania berlineză Sanity Group, unul dintre liderii europeni în CBD, a strâns, la sfârșitul lunii septembrie, 37,6 milioane de dolari (35,7 milioane EUR).

Legalizarea ar fi o afacere bună pentru Germania. Cercetătorii de la Universitatea din Düsselorf estimează câștigurile pentru finanțele publice din canabisul legalizat la aproximativ 4,7 miliarde de dolari. Dar proiectul are încă mulți oponenți.

La sfârșitul lunii octombrie, Klaus Reinhardt, președintele cunoscutei asociații germane de medici, a declarat că acest proiect este unul „cinic”. „Este șocant să legalizăm o substanță despre care știm (...) că poate provoca dependențe și tulburări psihice”, a spus el.

Opoziția conservatoare rezistă și ea. Ministrul bavarez al Sănătății, Klaus Holetschek, a numit inițiativa guvernului un „semnal periculos pentru toată Europa”.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24