
Economie
De ce stăm la coadă
coada_impozite.jpg

S-a afirmat că reducerea de impozit acordată de administrațiile locale îi face pe contribuabili să se grăbească să plătească. Dar, discountul oferit este valabil până în luna martie, ceea ce nu justifică graba oamenilor de a se așeza la coadă la plata impozitelor și taxelor locale.
De asemenea, există posibilitatea ca plata obligațiilor către bugetele locale să fie făcută prin mijloace online. Aplicația ghișeul.ro sau automatele de plată pe care le-au dezvoltat administrațiile din marile orașe sunt instrumente utile pentru cei care doresc să plătească electronic. Este adevărat că majoritatea celor care stau la coadă, întrebați de mass-media, afirmă că nu știu să folosească aplicațiile online.
Deci, o primă explicație pentru coada la plata impozitelor locale este că o parte a populației nu poate sau nu știe să plătească online. Până aici, este de înțeles. Mai puțin logic este că totuși o parte din cetățeni se așează la coadă când ar putea să amâne plata cu o zi, două sau cu o săptămână.
Neîncredere
O altă coadă, din aproape același registru, a fost la Cluj-Napoca. Aici, mai mult de 100 persoane au stat la rând timp de câteva ore pentru a depune o cerere pentru un loc de parcare. Nu este clar dacă aplicația online a devenit nefuncțională, la un moment dat, dar este cert că oamenii prezenți la coadă au declarat că nu au încredere în sistemul electronic de depunere a cererilor.
Neîncrederea poate fi o explicație. Dar, câteva informații logice lipsesc. Și anume: de ce s-ar grăbi cetățenii să depună cererea pentru locul de parcare? Se aplică sistemul „primul venit, primul servit”? Ar fi o greșeală, dacă s-ar folosi această procedură.
Apoi, nu este clar câte locuri de parcare sunt oferite de primărie și cât de multe cereri se depun anual. Purtătorul de cuvânt al primăriei din Cluj-Napoca a declarat doar că, în anii trecuți, cererea a fost mult mai mare decât parcările disponibile, dar anul acesta numărul locurilor de parcare a crescut și, cu toate acestea, este sigur că vor fi insuficiente pentru toți doritorii.
Deci, în cazul de la Cluj-Napoca, oamenii s-au așezat la rând, pe de o parte, pentru că nu au încredere în aplicația online, iar, pe de altă parte, există și o lipsă de înțelegere a mecanismului de alocare.
Efectul de turmă
O a treia coadă, în chiar prima zi a anului, a fost, surprinzător, la un centru de relaxare spa din apropierea Bucureștiului. Sute de oameni au luat cu asalt respectiva locație, unii dintre ei au cumpărat bilete de intrare, dar în fața cozii imense care se formase au renunțat și s-au întors acasă.
Lăsând la o parte că acționar al centrului spa este un grup austriac, mai important este că sute de români s-au gândit în aceeași zi să meargă la complexul de relaxare de lângă București. În acest caz, vorbim despre o combinație între „efectul de turmă” și o lipsă a diversificării zonelor de agrement.
În fine, am ajuns și la coada tradițională de Sărbători. Este vorba despre drumul de la București spre Valea Prahovei și retur, peste câteva zile. Este un fapt deja cunoscut, toți cei care aleg să meargă în zilele de Sărbători în stațiunile de Valea Prahovei știu cum vor sta lucrurile. Adică, vor avea de înfruntat la dus și la întors cozi de mașini întinse pe kilometri întregi. Și totuși, preferă să meargă spre această destinație cu argumentul că este cea mai apropiată variantă de relaxare, geografic vorbind, pe care o pot alege.
Evident, în acest caz, discutăm despre marea problemă a lipsei de infrastructură. De trei decenii, niciun guvern nu a reușit să construiască o autostradă care să facă legătura între Ploiești și Brașov. De altfel, nici infrastructura digitală nu excelează, iar rezultatul este că o parte din cetățeni s-au resemnat și se așează la coadă.