Autostrăzi fără ”câini de pază”. Cine garantează pentru ele ? (interviu cu Ionuț Ciurea, Pro Infrastructură)
poza_autostrazi.jpg

Ionuț Ciurea spune în interviul pentru RFI că CNAIR tergiversează lansarea licitațiilor pentru aceste servicii esențiale și tărăgănează procedurile de achiziții publice pornite, în unele cazuri, în urmă cu mai bine de un an de zile. 400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără "câine de pază", a subliniat directorul executiv al Pro Infrastructură Ionuț Ciurea.
Ce înseamnă „câine de pază" pentru șantierele de infrastructură?
Sunt mai multe loturi de autostradă dar și alte proiecte mai mici în situația neplăcută și destul de îngrijorătoare a lipsei supervizorului de pe aceste șantiere care acum sunt în execuție. Ba chiar pe lotul II din A0 Nord, noua centură de autostradă a Capitalei, ar trebui spre sfârșitul anului să inaugurăm drumul, să circulăm. Dar în continuare nu avem supervizor. De ce este atât de important acest supervizor sau consultant sau diriginte de șantier sau inginer FIDIC cum se numește. Are foarte multe denumiri. Este practic cel care verifică, certifică lucrările și dă bun de plată pentru ele.
Este practic cel care ne spune dacă ceea ce a făcut constructorul în teren este conform caietului de sarcini, conform ofertei asumate de antreprenor la licitație, conform normativelor în vigoare. Românești și europene. Pentru că vorbim de fonduri europene pe autostrăzi. Toate autostrăzile acum se construiesc cu fonduri europene. Acest supervizor este- poate un cuvânt un pic cam cam prea mare dar cam despre asta este vorba- garantul că acel drum o să fie bunși sigur și să țină. Nu doar cât ține garanția ci să țină mult timp după aceea.
Consultantul trebuie să fie zilnic acolo în mijlocul lucrărilor ?
Consultantul?! Să nu să nu vă închipuiți acum că este un singur om. Vorbim aici de companii care au mai mulți angajați și pot lucra pe mai multe șantiere concomitent. Ei își trimit oamenii și totul depinde de șantier. Trimit unul, doi, trei, patru sau mai mulți. Este și o întreagă structură a personalului suport nu doar inginerul FIDIC. Sunt cei care sunt pe șantier și verifică și semnează și ștampilează. Pentru că există și o ștampilă pentru dirigintele de șantier. Care certifică, de fapt, lucrările. Deci e un întreg sistem pe care ar trebui să-l avem pe toate șantierele, mai ales pe șantierele astea atât de complicate. Pentru că da, e drept acest rol al consultantului și-l poate asuma și compania de drum prin DRDP-uri, prin direcțiile regionale de drumuri pe care le are. Dar asta nu este decât o soluție de avarie și temporară. Nu mă încălzește deloc să am un diriginte de șantier care este supus politic. Dirigintele de șantier trebuie să fie independent atât de beneficiar de CNAIR în cazul nostru – ca o paranteză și la CFR avem probleme de genul ăsta- trebuie să fie independent acest consultant de beneficiar dar și de antreprenor, de constructor, de cel pe care până la urmă îl verifică. Deci vorbim de niște firme care au know-how, au și putere de a urmări aceste aceste proiecte. Iar la direcțiile regionale de drumuri- cu foarte puține excepții - nu există această competență. Există foarte mult amatorism. Din păcate și mă îngrijorează faptul că ar trebui să avem un diriginte de șantier- mă refer aici la o firmă serioasă- pe cei aproape 70 km din secțiunile 2 și 3 ale Autostrăzii Sibiu- Pitești. Sau pe cei peste 200 de kilometri- deocamdată sunt vreo 180 semnați dar mai vin vreo 70- de pe A 7 de pe Buzău până în vară până la Pașcani. Deocamdată până la Bacău sunt semnați.
Practic, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere lansează licitații pentru acest serviciu de diriginte de șantier, de consultant. Când s-a făcut ultima procedură de achiziție publică pentru aceste servicii?
Pentru primele loturi de pe autostrada A 7 Ploiești-Pașcani și pe primele două loturi de pe Ploiești -Buzău avem aceste servicii contractate cred că spre sfârșitul anului trecut. Pe alte loturi sunt proceduri care au trecut deja de un an de zile. Mă refer la procedura de achiziție publică, licitații. Pe altele nici nu s-au lansat procedurile. De exemplu, pe autostrada A 3 nici nu avem proceduri lansate. Nici pe Suplacul de Barcău- Chiribiș și Chiribiș – Biharia. Acolo e drept nu avem constructori în teren. Abia avem licitația lansată și a nu știu a câta...... a treia sau a patra. Licitațiile de supervizări lucrări trebuie făcute un pic anticipat. Trebuie făcute astfel încât în momentul în care tu ai constructor în teren să ai și contractul respectiv de supervizare. Să-l ai semnat. Altfel intri doar cu cei de directiile de drumuri pentru că nu poți să construiești fără supervizor. E puțin ilegal.
Care sunt riscurile absenței consultantului a dirigintelui de șantier ?
Cu cât și șantierul este mai dificil, cu cât lucrurile sunt mai dificile. Crește semnificativ riscul să nu se respecte nivelul de calitate cerut și asumat de către antreprenor. Mă rog, fără să fac așa niște comentarii, ușor obraznice ....crește uneori semnificativ și foarte ușor profitul antreprenorului. Pentru că au un diriginte de șantier din direcțiile regionale de drumuri amabil- înțelegeți dumneavoastră, ce vreți din asta- încep și fac pe șantier tot felul de optimizări. Fac tot felul de scurtături ca să mai ciupească de aici, pe colo un pic de profit. Că la aceste multe milioane de euro, câteva sute de mii sau unul sau două milioane din o sută de milioane nu strică profit. Dar acest profit este artificial și ține cât ține garanția sau uneori chiar mai puțin. Că vedeți că există șantiere unde se refac lucrări . Vă dați seama că la tipul ăsta de lucrări extrem de complexe cum sunt autostrăzile...avem poduri, avem terasamente foarte înalte. Și pe A 7 și pe Autostrada Transilvania. Aceste tipuri de lucrări trebuie supervizate de oameni competenți și independenți care să certifice faptul că, după ce o să iasă din garanție, autostrada aia, după ce ajunge autostrada la noi în ogradă complet, să nu înceapă să pice.