Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Porsche mizează pe combustibilii sintetici pentru salvarea motoarelor cu ardere internă

porsche.jpg

Patronul Volkswagen, Oliver Blume, la prezentarea Porsche la Bursa de la Frankfurt, 29 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Daniel ROLAND / AFP via France24

Patronul Volkswagen a reafirmat la începutul acestei săptămâni determinarea filialei sale de lux Porsche în ceea ce privește dezvoltarea combustibililor sintetici și a salutat refuzul guvernului german de a aproba eliminarea noilor mașini cu motoare cu ardere internă din UE începând cu anul 2035, transmite France24, care citează AFP.

„Credem că electrocarburanții pot juca un rol complementar pentru un număr mare de mașini existente deja pe piață și pentru segmentele de nișă”, a declarat Oliver Blume la prezentarea rezultatelor anuale ale Porsche, filială cotată la bursă de la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Săptămâna trecută, Germania a blocat un vot al celor 27 de state ale UE pentru interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare cu ardere internă în 2035 și a solicitat statelor europene să vină cu o propunere  pentru a face posibilă folosirea vehiculelor care funcționează cu combustibili sintetici și după 2035.

Tehnologia de obținere a combustibililor sintetici este în curs de dezvoltare și constă în obținerea combustibilului din CO2, în special din activitățile industriale care utilizează energiei electrică pe bază de surse  cu emisii reduse de carbon. Tehnologia este promovată în special de producătorii germani de automobile de lux, în vederea prelungirii folosirii motoarelor tradiționale.

„Apreciem faptul că guvernul german ia acum măsurile adecvate”, a comentat dl Blume, referindu-se la schimbarea deciziei celor de la Berlin, care a fost puternic criticată de mai mulți parteneri europeni.

Oliver Blume a preluat conducerea grupului Volkswagen în septembrie și a păstrat și poziția de șef al Porsche, care sărbătorește anul acesta 75 de ani de la înființare.

În timp ce producătorii de automobile, inclusiv Volkswagen, au acceptat în mare parte motorul electric pentru a renunța treptat la motorul cu ardere internă, filiala de mașini de curse a grupului mizează pe combustibilii sintetici, în special pentru legendarul său model 911.

Împreună cu partenerii săi, mai ales cu Siemens Energie, Porsche a pus în funcțiune, în decembrie anul trecut, o uzină pilot în Chile. Aici se produce o benzină sintetică obținută prin combinarea hidrogenului verde cu dioxidul de carbon obținut din atmosferă.

ONG-urile de mediu critică folosirea acestor carburanți pe care îi consideră costisitori, energofagi și poluanți, pentru că nu elimină emisiile de oxizi de azot (NOx).

Poziția Berlinului este legată și de chestiuni de politică internă: Partidul Liberal, partener de coaliție al lui Olaf Scholz speră să se impună în fața ecologiștilor, care sunt și ei la guvernare, ca principal apărător al sectorului auto, un pilon al economiei naționale a Germaniei.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24