Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prăbușirea criptomonedei Terra: pagube de 40 de miliarde de dolari

cripto_terra.jpg

Sursa imaginii: 
© Dado Ruvic, Reuters via France24

Do Kwon, fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, a fost arestat joia trecută în Muntenegru. Justiția americană l-a acuzat imediat de mai multe fraude, care au dus la pierderi de aproape 40 de miliarde de dolari pentru investitori, notează France24, care a consultat mai multe documente legate de acest caz.

Un juriu federal din New York a formulat împotriva bărbatului de 31 de ani  nu mai puțin de opt acuzări în diverse tipuri de fraudă, inclusiv fraudă online și în grup infracțional organizat.

Potrivit actului de acuzare, Do Kwon "în mod intenționat a indus în eroare investitorii cu privire la multe aspecte ale blockchainului Terra, inclusiv tehnologia utilizată și gradul de adoptare a acesteia de către utilizatori".

El a fost arestat împreună cu directorul său financiar, Hon Chang-joon, potrivit ministrului de interne al țării balcanice. "Poliția din Muntenegru a arestat o persoană care ar putea fi unul dintre cei mai căutați fugari din lume, sud-coreeanul Do Kwon, co-fondator și directorul general  al Terraform Labs", a anunțat Filip Adzic pe Twitter.

Spre Dubai

Cei doi bărbați au fost arestați la aeroportul din capitala Podgorica, în timp ce încercau să se îmbarce într-un zbor spre Dubai folosind pașapoarte false, unul belgian, unul costarican.

Cei doi bărbați făceau deja obiectul unui mandat de arestare emis de țara lor de origine. "Așteptăm confirmarea oficială a identității sale", a continuat Filip Adzic.

Interpolul a lansat în septembrie alerta roșie pentru a-l localiza, la cererea procurorilor sud-coreeni. Parchetul ceruse Ministerului de Externe de la Seul să-i retragă pașaportul, afirmând că Do Kwon este "pe fugă".

Autoritatea americană de supraveghere a pieței bursiere (SEC) de asemenea, a depus, la mijlocul lunii februarie, acuzații împotriva lui Do Kwon pentru "coordonarea unei fraude de mai multe miliarde de dolari în domeniul activelor cripto".

Dincolo de pierderile grele suferite de investitori, căderea Terraform Labs și Terra a zguduit piața globală a criptomonedelor, poate cel mai puternic dintre numeroasele cutremure care au lovit sectorul în ultimul an.

Terraform Labs oferea o așa-numită  criptomonedă "stabilă" sau "stablecoin"- Terra. În principiu, prețul unui "stablecoin" este susținut de o monedă tradițională sau de active tangibile, oferind investitorilor mai multă stabilitate în lumea foarte volatilă a criptomonedelor.

Cu toate acestea, stabilitatea unora dintre aceste criptomonede nu era asigurată de rezervele valutare, ci de un algoritm care realizează un arbitraj bazat pe cererea și oferta unei alte criptomonede. Acesta a fost cazul monedei Terra, care a fost susținută de criptoactivul dezvoltat de Luna Foundation Guard.

Un "Stablecoin” nu prea ”stable”...

Pentru Autoritatea americană de supraveghere a pieței bursiere, Terraform și Do Kwon "au indus în eroare investitorii în mod repetat", susținând că o populară aplicație de plată coreeană a folosit tehnologia din spatele Terra pentru a deconta tranzacții care ar fi crescut valoarea Luna.

Sistemul Terraform Labs "a  constituit pur și simplu o fraudă umflată de un "stablecoin" pseudoalgoritmic, al cărui preț a fost controlat de inculpați, nu de vreun cod informatic", a declarat un înalt oficial al SEC, Gurbir Grewal.

În aprilie 2022, valoarea Terra a atins cel mai înalt nivel. Potrivit CoinMarketCap, era atunci a patra cea mai mare stablecoin și a zecea cea mai mare criptomonedă din punct de vedere al valorii de piață. O lună mai târziu, Terra avea să piardă mai mult de jumătate din valoarea sa în doar 24 de ore, provocând un val de panică.

În curând, "stablecoin" și omologul ei  Luna au ajuns la zero, năruind economiile multor mici investitori.

De atunci, autoritățile sud-coreene au deschis mai multe anchete penale în acest caz. Seulul a declarat că va solicita extrădarea lui Do Kwon. "Procurorii sud-coreeni vor lua măsuri pentru a-l repatria pe Kwon Do-hyung. Lucrăm la asta", a declarat pentru AFP Kim Hee-kyung, o purtătoare de cuvânt a biroului procurorilor din sudul Seulului.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com